ΑΠΕΡΓΙΑ – ΠΝΟ: Την επίταξη των απεργών ανακοίνωσε η κυβέρνηση – Σε θέση μάχης οι ναυτεργάτες

PNO(upd) Την εφαρμογή του μέτρου της επιστράτευσης στους ναυτεργάτες αποφάσισε  η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μουσουρούλης.

Τελευταία ενημέρωση: 20:10

Το μέτρο της επίταξης θα ισχύσει από τις 6 τα ξημερώματα της Τετάρτης.

«Με γνώμονα την άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, κηρύσσεται πολιτική κινητοποίηση των πληρωμάτων των δρομολογημένων ακτοπλοϊκών πλοίων», υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης ανακοινώνοντας την απόφαση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, δήλωσε ότι η απεργία συνεχίζεται και κανένα πλοίο δεν θα φύγει από τα λιμάνια.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση των ναυτεργατικών σωματείων στον Άγιο Διονύσιο, στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ στο πλευρό των απεργών βρίσκεται και το ΠΑΜΕ.
Στο λιμάνι έφτασε κι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

ΠΝΟ: Αντιδημοκρατική κι επαίσχυντη η κυβερνητική απόφαση

Ως «αντιδημοκρατική» κι «επαίσχυντη» χαρακτήρισαν την κυβερνητική απόφαση για πολιτική επιστράτευση, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία(ΠΝΟ), η οποία παρά ταύτα, αποφάσισε να παρατείνει την απεργία της.

«Η απεργία είναι νόμιμη με αιτήματα απόλυτα εύλογα και δίκαια τα οποία έχουν να κάνουν με την ίδια την επαγγελματική επιβίωση ενός κλάδου που επί σειρά δεκαετιών προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στην πατρίδα και στην εθνική οικονομία» υπογράμμισε η ΠΝΟ.

Αψηφώντας την απόφαση της κυβέρνησης, η ΠΝΟ καλεί τους ναυτεργάτες να «συνεχίσουν την απεργία στα λιμάνια του νομού Αττικής».
«Ο αγώνας πρέπει να περιφρουρηθεί και να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα σε κάθε πλοίο στα λιμάνια της  Αττικής. Η Διοίκηση καταγγέλλει  σε όλους τους τόνους και με κάθε μέσο την αδιαλλαξία που επιδεικνύει η Κυβέρνηση και ο ΥΝΑ για την αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων της ναυτεργασίας. Συγχρόνως αποδοκιμάζει και καταγγέλλει τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης τόσο με τη λήψη της απαράδεκτης αντιδημοκρατικής απόφασης για την πολιτική επιστράτευση – την οποία και απαιτεί άμεσα να ανακαλέσει – όπως και την απαράδεκτη στάση της κατά τη διάρκεια της απεργίας με τη χρήση απεργοσπαστικού μηχανισμό» καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΝΟ.

Συμπαραστέκεται στους ναυτεργάτες η ΓΣΕΕ

Σε ένδειξη συμπαράστασης, η ΓΣΕΕ κήρυξε παναττική στάση εργασίας και χαρακτηρίζει ακραίο, αντιδημοκρατική μέτρο την επιστράτευση.

“Αντί η κυβέρνηση  και ο Υπουργός Ναυτιλίας να δώσουν λύσεις με την υπογραφή ΣΣΕ και  τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, επέλεξαν για άλλη μία φορά την αυταρχική και αντισυνταγματική πρακτική της επιστράτευσης”, αναφέρει η ΓΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει:

“Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα των επιστρατεύσεων και να εγκαταλείψει  τις αδιάλλακτες συμπεριφορές σεβόμενη τα βασικά και θεμελιώδη δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι της Αττικής να πάρουν μέρος στην 24ωρη Απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 10:30πμ στον Άγιο Διονύσιο στον Πειραιά και στην πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας”.

ΚΚΕ: Αχαλίνωτος ο αυταρχισμός της κυβέρνησης

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, τονίζει ότι η απόφαση για επιστράτευση των ναυτεργατών δείχνει «τον αχαλίνωτο αυταρχισμό της κυβέρνησης» με τον οποίο, όπως σημειώνει, επιχειρεί να επιβάλλει τις νέες αξιώσεις των εφοπλιστών και των μεγαλοεπιχειρηματιών στον τουρισμό που είναι σε βάρος και των ναυτεργατών αλλά και των λαϊκών στρωμάτων που μένουν στα νησιά.

«Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και η άγρια καταστολή με την αξιοποίηση αντιδραστικών νόμων πρέπει να αποτύχει και να αποβεί σε βάρος της κυβέρνησης» αναφέρει το ΚΚΕ και τονίζει ότι πρέπει να σταθούν δίπλα στους ναυτεργάτες όλα τα τμήματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και κυρίως τα λαϊκά στρώματα των νησιών, «που δεινοπαθούν και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους εφοπλιστές, δεν πρέπει να δεχτούν την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ

Συνέχιση των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών με νέα 48ωρη απεργία αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο κ. Μουσουρούλης άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση που οι ναυτεργάτες αποφάσιζαν τη συνέχιση της απεργίας τους.

Επί τάπητος τέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρόταση για προσωρινή ανακωχή, τουλάχιστον μιας ημέρας, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα και να μπορέσουν οι αγρότες να διακινήσουν τα προϊόντα τους δεν υπερίσχυσε. Η απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων πάρθηκε με οριακή πλειοψηφία 8 ψήφων, έναντι 7 που ήταν υπέρ της προσωρινής διακοπής τους.

 

Σε δηλώσεις του  ο κ. Μουσουρούλης, μετά την αποτυχημένη συνάντηση με τους ναυτεργάτες, τόνισε: «Κινούμαστε με γνώμονα τη διατήρηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους. Περιμένουμε αύριο την απόφαση της ΠΝΟ για λήξη της απεργίας. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα κάνει το καθήκον της».

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, είπε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυτικών, Αντώνης Νταλακογιώργος, υπογράμμισε ότι «ο αγώνας είναι μονόδρομος. Συμμετείχαμε στη συνάντηση, παρά τις επιφυλάξεις μας».

Μετά το νέο «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις, η απεργία συνεχίζεται και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ θα συνεδριάσει εκ νέου στις 10 το πρωί της Τρίτης, για να καθορίσει την περαιτέρω στάση των ναυτεργατών.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η  ΠΝΟ αποφάσισε τη  συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων για τρίτο 48ωρο, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ως τις 6 το πρωί της Τετάρτης. Απόγνωση για τους αγρότες- παραγωγούς αλλά και απίστευτη ταλαιπωρία για όλους τους νησιώτες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιστράτευσης των ναυτικών.

« Όσο διαρκεί ο εποικοδομητικός διάλογος, θέμα επιστράτευσης δεν τίθεται» ήταν τα πρώτα λόγια του υπουργού ο οποίος προσέθεσε:

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Όλοι  γνωρίζουν καλά τα προβλήματα του κλάδου, της ύφεσης, των δυσκολιών. Είχα αλλεπάλληλες συναντήσεις και με τις δυο πλευρές, με τις οποίες βρίσκομαι σε συνεχή διάλογο. Αν δεν οχυρώνεται η κάθε πλευρά πίσω από τη δική της ρητορική , η λύση θα βρεθεί . πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική ώστε να έχει αποτέλεσμα και αυτή μας η προσπάθεια.

Οι ναυτεργάτες εμφανίζονται ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για απόσυρση του πολυνομοσχεδίου και πληρωμή των δεδουλευμένων, ενώ καταγγέλλουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, με αφορμή το δρομολόγιο του πλοίου «Φαιστός Παλλάς» από το Ηράκλειο της Κρήτης στον Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή της η ΠΝΟ καταγγέλλει ότι «χθες το βράδυ, στο λιμάνι του Ηρακλείου διαδραματίστηκαν απερίγραπτες σκηνές κατευθυνόμενης βίας και τρομοκρατίας με στόχο τους απεργούς ναυτεργάτες. Ομάδες ροπαλοφόρων τραμπούκων εισέβαλαν στο πλοίο ‘ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ’ προκειμένου να εξαναγκασθεί ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα να εκτελέσουν το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς, μεταφέροντας αγροτικά προϊόντα, πράγμα που τελικά το πέτυχαν».

«Είναι προφανές ότι στόχος της παραπάνω ενέργειας είναι το σπάσιμο μιας καθ’ όλα επιτυχημένης απεργίας από τη μια μεριά και η δημιουργία συνθηκών κοινωνικού αυτοματισμού, στρέφοντας τη μια ομάδα εργαζομένων εναντίον της άλλης» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

SHARE