ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Αναβολή για τις 8 Μαΐου πήρε η δίκη – Τι είπε ο Άκης – Οι κατηγορίες και οι 19 κατηγορούμενοι [ΦΩΤΟ]

tsoxatzop

UPD: Αναβολή για τις 8 Μαΐου πήρε η πολύκροτη δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου και των 18 συγκατηγορούμενών του, η οποία ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

 Από τους 19 κατηγορούμενους, αθώοι δήλωσαν ο πρώην υπουργός Άμυνας και άλλοι 17 κατηγορούμενοι, ενώ μόνο ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου Νικόλαος Ζήγρας δήλωσε ένοχος για όσα ο ίδιος έχει ομολογήσει, όπως διευκρίνισε.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου: «Αρνούμαι κατηγορηματικά και απόλυτα το κατηγορητήριο σε βάρος μου».  
 
«Με αυτό επιχειρείται να δημιουργηθεί οργάνωση με σκοπό να ξεπλυθεί χρήμα και ότι πίσω από αυτή βρίσκεται ο πρώην υπουργός Άμυνας. Το κατηγορητήριο είναι κατάπτυστο. Μήπως υπάρχει μια καθοδηγούμενη πορεία για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα;
 
Είναι άδικη, παράνομη και καταχρηστική αυτή η συμπεριφορά εναντίον μου κι εναντίον της κόρης μου και της γυναίκας μου. 
 
Να επιληφθείτε της αίτησης αποφυλάκισης που έχει καταθέσει η σύζυγος μου. Εμένα ζητούσαν και φυλάκισαν τη γυναίκα μου», συνέχισε σε δηλώσεις του ο ίδιος.

Άρχισε με απουσίες η μεγάλη δίκη

Με απόντες πέντε εκ των συγκατηγορουμένων του άρχισε η δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Κατά την εκφώνηση των ονομάτων των κατηγορουμένων από τον πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, απουσίαζαν η κόρη του πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, η πρώην σύζυγός του Γκούντρουν, ο επιχειρηματίας που εμπλέκεται στην υπεράκτια εταιρεία Morelia, Οράτιος Μελάς, ο εμπλεκόμενος στην υπεράκτια Nobilis Νίκος Γεωργουλάκης και ο φερόμενος ως εκπρόσωπος της Torcaso, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης.

Στο δικαστήριο παράσταση πολιτικής αγωγής κατέθεσε και το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικώντας ως αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη ένα εκατομμύριο ευρώ από κάθε κατηγορούμενο, συνολικά δηλαδή 19 εκατ. ευρώ, ενώ επιφυλάσσεται περαιτέρω νομικές διεκδικήσεις.

Ως μάρτυρες υπεράσπισής του, πρότεινε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και μέλη του ΚΥΣΕΑ των επίμαχων περιόδων, καθώς και τρεις πρώην αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

Ο πρόεδρος Χρ. Κατσιάνης εκφώνησε τα ονόματα των Κ. Σημίτη, Γ. Παπανδρέου, Βάσως Παπανδρέου, Κ. Λαλιώτη, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπαντωνίου, Θ. Πάγκαλου, Αλ. Παπαδόπουλου, Γ. Ρωμαίου, Αθ. Τζογάνη, Μαν. Παραγιουδάκη και Ν. Κρυονερίτη, ως προτεινόμενους μάρτυρες από τον βασικό κατηγορούμενο, πρώην υπουργό.

Όλοι οι μάρτυρες ήταν απόντες.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε όλους τους παρόντες μάρτυρες των κατηγορουμένων να αποχωρήσουν, καθώς η σημερινή ημέρα θα αναλωνόταν σε διαδικαστικά ζητήματα, ενώ όπως έκανε γνωστό αυτήν την εβδομάδα δεν θα υπάρξει άλλη συνεδρίαση (οι επόμενες δύο συνεδριάσεις θα γίνουν μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα).

Αίτημα για αποβολή πολιτικής αγωγής

Tην αποβολή της πολιτικής αγωγής από τη διαδικασία ζητούν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποστηρίζοντας ότι εκ του κατηγορητηρίου δεν νομιμοποιείται να παραστεί στη δίκη.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης προβάλουν σειρά νομικών ισχυρισμών εκ των οποίων ο βασικότερος είναι ότι το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, από όπου σύμφωνα με το κατηγορητήριο προήλθε το μαύρο χρήμα που έλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, δεν έχει καμία σχέση με τους εντολείς τους.

Η τακτική εισαγγελέας αλλά και ο αναπληρωτής της ζήτησαν να απορριφθούν οι ισχυρισμοί των υπερασπιστών στηρίζοντας τη νομική άποψη ότι το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα μπορεί να εξεταστεί αυτοτελώς.

Η άφιξη του Άκη

Ο πρώην υπουργός έφθασε λίγο πριν τις 9.00 στο Εφετείο. Κατά την αποβίβασή του από την κλούβα της Αστυνομίας, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από ορισμένους που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαιρέτησε, δια χειραψίας, δικηγόρους και δημοσιογράφους λέγοντάς τους: «Εγώ είμαι καλά, εσείς;».

Παράλληλα, είχε σύντομη συνομιλία με τον Γιάννη Σμπώκο και φίλησε την πρώην λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε: 

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου για αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών, σύμφωνα με το οποίο παραπέμπεται τη Δευτέρα σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος από εξοπλιστικά προγράμματα. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση του κ. Τσοχατζόπουλου επειδή με το Ν. 3904/2010 καταργήθηκε η αναίρεση για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου» χρήματος.Παράλληλα, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, ότι η κατάργηση αυτή συνιστά αποκλεισμό των δικαιωμάτων του κατηγορούμενου και έκριναν ότι η κατάργηση αυτή του δικαιώματος άσκησης αναίρεσης δεν είναι αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Και αυτό, προσθέτουν οι αρεοπαγίτες, γιατί εξασφαλίζονται όλα τα δικαιώματα του κατηγορουμένου για πρόσβαση σε όλη την διάρκεια της προδικασίας και στα δικαστικά συμβούλια για να υποβάλλει αντιρρήσεις και άλλα ένδικα μέσα.

 ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΚΗ

Στο Εφετείο της Αθήνας όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της πολύκροτης δικής. Κάποιοι λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δίκη έπειτα από αυτή για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη. Αλλοι πάλι τη θεωρούν ορόσημο καθώς μετά τη δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά είναι η πρώτη φορά που πρώην υπουργός θα βρεθεί στο εδώλιο και θα κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη.

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει για όλους ανεξαιρέτως ένα και μοναδικό κακούργημα, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για το οποίο το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από δέκα έως είκοσι χρόνια κάθειρξη.

Στο παρά ένα της έναρξης της δίκης ο Ακης Τσοχατζόπουλος επιχειρεί να δώσει για άλλη μια φορά πολιτικό μανδύα, στέλνοντας εξώδικες επιστολές προς όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων για τα εξοπλιστικά προγράμματα (TOR M-1 και γερμανικά υποβρύχια) τα οποία τον έφεραν μέχρι το εδώλιο.

Σύμφωνα με το βούλευμα όμως, ο πρώην υπουργός από το 1997 και πριν καταρτιστούν οι συμβάσεις για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TΟR- M1 και των υποβρυχίων ζήτησε και έλαβε για αντάλλαγμα από τη γερμανική Ferostaal 2.9960.225 ελβετικά φράγκα και 7.300.547 δολάρια ΗΠΑ και από τη ρωσική ΑΝΤΕΥ 32.404.000 ελβετικά φράγκα, 1.748.000 δολάρια ΗΠΑ, 98.500.000 εκατομμύρια δραχμές και 75.285.000 δραχμές, 11.582.000 δολάρια ΗΠΑ και 11.411.000 ευρώ!

Τα χρήματα αυτά, αφού πέρασαν από διάφορους σταθμούς, στη συνέχεια – κατά τις Αρχές – χρησιμοποιήθηκαν για την απόκτηση μιας σειράς ακινήτων πάνω στα οποία πάτησαν οι εισαγγελείς Πρωτοδικών.

Συγκεκριμένα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους τα Νέα, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, ο πρώην υπουργός:

1. Τον Ιούνιο του 1998 αγόρασε μέσω της οφσόρ Bluebell ένα διαμέρισμα 402 τ.μ. στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι αντί 98.430.024 δρχ. ή 288.852 ευρώ.

2. Τον Νοέμβριο του 1999 αγοράζει μέσω της οφσόρ Torcaso σπίτι στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου έναντι του ποσού των 300.000.000 δρχ. ή 880.411 ευρώ.

3. Τον Νοέμβριο του 1999, μέσω της ίδιας οφσόρ, προβαίνει στην αγορά μιας αίθουσας 964 τ.μ. σε ξενοδοχείο έναντι 600.000.000 δρχ., μιας ακόμη αίθουσας 1.000 τ.μ. στο ίδιο ξενοδοχείο αντί 700.000.000 δρχ. και 22 θέσεων πάρκινγκ στο υπόγειο του ίδιου ξενοδοχείου έναντι 100.000.000 δρχ.

 4. Εναν χρόνο αργότερα, οι επενδύσεις συνεχίζονται με την αγορά μέσω της Torcaso του ακινήτου στην Κομνά Τράκα αντί 240.000.000 δρχ.

5. Το 2004 αγοράζει με εικονικό συμβόλαιο από τον Νίκο Ζήγρα ένα ακόμη διαμέρισμα στην Κομνά Τράκα 142 τ.μ. έναντι 20.824.000 δρχ.

6. Τον Ιούλιο του 2007, με τη βοήθεια του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Σαχπατζίδη και της εταιρείας του GDS, προβαίνει στην αγορά ποσοστού 18,039% εξ αδιαιρέτου οικοπέδου με πολυώροφη οικοδομή στην οδό Τσιμισκή 41 στη Θεσσαλονίκη, ενώ λίγους μήνες αργότερα προβαίνει στην αγορά ποσοστού 17,74% εξ αδιαιρέτου του ίδιου οικοπέδου μαζί με την οικοδομή.

Επιπλέον – κατά το βούλευμα – «ενεργώντας από κοινού με τον Γιάννη Σμπώκο, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της και συγκεκριμένα: Κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του έτους 2000 έως 16/4/2010 του παρέδωσε το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψη του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού.

Με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από τις αρχές του 1998 έως τις 16/4/2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ της δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ».

Δεκαεννέα κατηγορούμενοι θα μοιραστούν το πρωί της Δευτέρας το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας. Εκτός από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, κατηγορούμενοι είναι οι Βίκυ Σταμάτη, Αστέριος Οικονομίδης, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Νίκος Ζήγρας, Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Γιάννης Σμπώκος, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρσα, Νίκος Γεωργουλάκης, Παναγιώτης Σταμάτης, Παντελής Ζαχαριάδης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Σπύρος Χατζηνικολάου, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτης Αρβανίτης, Νίκος Καρατζάς και Γιώργος Κωνσταντάτος.

πηγη: newsnow

diki-akis-7

 

diki-akis-11

SHARE