ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Δείτε πως θα αξιοποιηθούν – Ποιο ρόλο θα έχει το Δημόσιο – Ξεκινά διαγωνισμούς το ΤΑΙΠΕΔ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ3-300x225Σε τρεις κατηγορίες θα χωρισθούν τα αεροδρόμια της χώρας στο πλαίσιο της αξιοποίησης τους από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης στην πρώτη κατηγορία θα περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια υψηλού οικονομικού ενδιαφέροντος, στη δεύτερη κατηγορία τα αεροδρόμια μικρότερου ενδιαφέροντος, ενώ στην τρίτη κατηγορία θα περιληφθούν αεροδρόμια που δεν θα ενταχθούν σε κάποια από τις δύο πρώτες και για τα οποία θα δημιουργηθεί Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων που θα αναλάβει τη διαχείρισή τους.

Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Χατζηδάκης το σχέδιο της κυβέρνησης για τα αεροδρόμια προβλέπει ότι το Δημόσιο θα διατηρήσει την ιδιοκτησία, την εποπτεία και τον έλεγχο τους και θα παραχωρήσει μέσω διαγωνισμού τη διαχείριση σε ιδιώτες με μακροχρόνιες συμβάσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα διαθέτει ρυθμιστικές και εποπτικές αρμοδιότητες και θα παρακολουθεί την ορθή εκτέλεση των συμβάσεων παραχώρησης και της τιμολογιακής πολιτικής. Για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καταργούνται και συγχωνεύονται 10 Διευθύνσεις και 14 τμήματά της.

Πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι τα 22 από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας να παραχωρηθούν σε δύο φάσεις. Τα πρώτα 22 αεροδρόμια που θα παραχωρηθούν είναι: Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Κω, Κέρκυρας, Χανίων, Ζακύνθου, Σαντορίνης, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σάμου, Κεφαλονιάς, Άκτιου, Καβάλας, Σκιάθου, Αλεξανδρούπολης, Χίου, Καρπάθου, Καλαμάτας, Λήμνου, Ιωαννίνων, Νέας Αγχιάλου και Αράξου.

SHARE