Ίδρυμα Bertelsmann: Που οφείλεται η άνοδος του λαϊκισμού στην Ευρώπη

bertelsmannΣτον φόβο της παγκοσμιοποίησης οφείλεται η συνεχώς αυξανόμενη επιτυχία των λαϊκιστικών δεξιών κομμάτων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ιδρύματος

Το 78% των ερωτηθέντων υποστηρικτών του κόμματος “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (ΑfD) φοβούνται την αυξανόμενη διεθνή διασύνδεση και κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Αυστρία με το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) και στην Γαλλία με το Εθνικό Μέτωπο (Front National).

Ανεξαρτήτως κομματικής προτίμησης, το 55% των Ευρωπαίων πολιτών βλέπει εν τούτοις στην παγκοσμιοποίηση μιαν ευκαιρία, ενώ απειλή τη θεωρεί το 45%. Υπάρχουν βέβαια και διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ετσι, στην Γαλλία το 55% θεωρεί την παγκοσμιοποίηση απειλή, στην Αυστρία το 54%, στην Ουγγαρία το 46%, στη Γερμανία το 45% και στην Ολλανδία τη φοβάται το 41%.

Από την έρευνα προκύπτει, επίσης, ότι όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο και το εισόδημα και όσο πιο ηλικιωμένοι είναι οι ερωτηθέντες τόσο αυξάνεται η αρνητική θεώρηση της παγκοσμιοποίησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE