Η Ρώμη διαψεύδει μονομερή διάσωση των ιταλικών τραπεζών

17/03/2014 Berlino, conferenza stampa del presidente del Consiglio Matteo Renzi, al termine dell'incontro con la Cancelliera tedesca. Nella foto Matteo renzi e Angela Merkel.

 

(upd) Σε διάψευση του δημοσιεύματος των FT, το οποίο ανέφερε ότι ο Ματέο Ρέντσι είναι έτοιμος να αψηφήσει τις ενστάσεις Βερολίνου και Βρυξελλών και να προχωρήσει σε μονομερή διάσωση των ιταλικών τραπεζών, προχώρησε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Ιταλίας.

Όπως τόνισε, η Ιταλία θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε. για τις τραπεζικές διασώσεις.  

Το ρεπορτάζ των FT

Αποφασισμένος να αγνοήσει τις ενστάσεις των Βρυξελλών και του Βερολίνου για το σχέδιο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι.  

Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, o Ρέντσι θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο διάσωσης των προβληματικών τραπεζών, με κρατικά κεφάλαια, εφόσον χρειαστεί, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις Βρυξελλών και Βερολίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το Βερολίνο έβαλε «πάγο» στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση ανάγκης οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε bail in.
Οι προθέσεις Renzi έχουν θορυβήσει τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς φοβούνται ότι μια μονομερής ενέργεια κεφαλαιακής κρατικής ενίσχυσης των ιταλικών τραπεζών, θα αποτελέσει καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία των νέων κανόνων για την τραπεζική λειτουργία.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο Renzi προβλέπει ένεση ρευστότητας ύψους έως 40 δισ. ευρώ για τις προβληματικές τράπεζες.

Η Κομισιόν ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο προληπτικής έκτακτης ρευστότητας,  ύψους έως 150 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά μόνο φερέγγυες τράπεζες.

Όπως σημειώνουν οι FT, η Ιταλία αποτελεί πλέον την πιο ευάλωτη χώρα της Ευρωζώνης, μετά το σοκ του Brexit, με τις μετοχές των τραπεζών να έχουν χάσει το ένα τρίτο της αξίας τους από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

SHARE