Έτοιμη η Κίνα να προχωρήσει με τη Νότια Κορέα στην εδραίωση των υγιών διμερών σχέσεων

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα ότι το Πεκίνο επιθυμεί να καταβάλλει μαζί με τη Νότια Κορέα προσπάθειες προκειμένου οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών να επανέλθουν σε πορεία υγιούς ανάπτυξης.

Ο επικεφαλής του κινεζικού κράτους προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Μουν Τζε-ιν ενόψει της συνόδου της G20 που θα διεξαχθεί στο Αμβούργο, στη βόρεια Γερμανία.

Εξάλλου, όπως τόνισε ο Σι, οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει αξιοσημείωτα τις σχέσεις τους μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών τους δεσμών πριν από 25 χρόνια, μια εξέλιξη που ωφέλησε τους λαούς τους σε σημαντικό βαθμό και συνέβαλε στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία σε περιφερειακό επίπεδο.

“Για κάποιο χρονικό διάστημα, οι σχέσεις της Κίνας με τη Νότια Κορέα αντιμετώπιζαν δυσκολίες και δεν θέλουμε να το βλέπουμε αυτό” είπε ο πρόεδρος της Κίνας.

Ο Σι Τζινπίνγκ επιπλέον επισήμανε ότι αποτελεί κοινή ευθύνη του Πεκίνου και της Σεούλ να διατηρήσουν και να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, ο Κινέζος πρόεδρος προέτρεψε τη Σεούλ να λάβει σοβαρά υπόψη τις θεμιτές ανησυχίες της Κίνας και να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά στα σχετικά ζητήματα με στόχο να απομακρυνθούν τα όποια προσκόμματα για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο Μουν δήλωσε ότι η Νότια Κορέα δίνει μεγάλη αξία στη σχέση της με την Κίνα, συμπληρώνοντας πως οι δύο χώρες έχουν μια μακρά ιστορία ανταλλαγών, μοιράζονται ευρύτερα κοινά συμφέροντα και είναι σημαντικοί εταίροι.

Σχετικά με την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο, ο ηγέτης της Κίνας τόνισε ότι το Πεκίνο υποστηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης της Νότιας Κορέας να αποκατασταθούν οι επαφές και ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα.

Η Κίνα δεσμεύεται στις προσπάθειες αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου, την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας και της επίλυσης του προβλήματος μέσω του διαλόγου και των διαβουλεύσεων, τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ.

Απαντώντας, ο Μουν σημείωσε ότι η χώρα του συμφωνεί αυτό το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί μέσω του διαλόγου και προσέθεσε ότι είναι έτοιμος να εργαστεί στενά με την Κίνα με στόχο την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε περιφερειακό επίπεδο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE