Έξι μικρές τράπεζες ζητούν 1,628 δισ.

BANKΚεφάλαια ύψους 1,628 δισ. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν εντός του επόμενου τριμήνου οι μέτοχοι έξι μικρών τραπεζών, που έχουν χαρακτηριστεί μη συστημικές και καλούνται έως το τέλος Απριλίου να καλύψουν τις κεφαλαιακές τους απαιτήσεις, που έχει προσδιορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Αν και το τραπεζικό σύστημα δεν δείχνει να αποτελεί πόλο έλξης, ακόμα και για τα επενδυτικά funds που δειλά έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά, πιο ψύχραιμες προσεγγίσεις διακρίνουν τάσεις για τοποθετήσεις, που μένουν να επαληθευθούν. Πηγές από τον τραπεζικό χώρο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την προσέλκυση κεφαλαίων στην περίπτωση των μικρών τραπεζών, με στόχο την κατοχύρωση θέσεων για το μέλλον. Οι λόγοι συνδυάζονται με το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν πρόκειται να χορηγήσει νέες τραπεζικές άδειες όχι μόνο για πιστωτικά ιδρύματα, αλλά ακόμη και για νέα καταστήματα. Με αυτό το δεδομένο, η εξαγορά μικρών τραπεζών χωρίς ιδιαίτερα βάρη δεν θεωρείται απίθανο σενάριο.

Το σενάριο δείχνει να εξυπηρετεί η πρόθεση του Ομίλου Πειραιώς να μην απορροφήσει -τουλάχιστον άμεσατη Γενική Τράπεζα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βραχίονας των παλαιών μετόχων σε μελλοντικές κινήσεις, ενώ την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια επενδυτική τράπεζα φέρονται να διαρρέουν και στελέχη της Eurobank, που δεν θα ακολουθήσουν το ενοποιημένο σχήμα με την Εθνική.

TRAPEZES MIKRES

Το επόμενο τρίμηνο θεωρείται καθοριστικό καθώς θα κρίνει το κατά πόσο οι πρώτες θετικές ενδείξεις στην οικονομία θα επαληθευθούν, οδηγώντας στην αντιστροφή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος. Η εξυγίανση των μικρών τραπεζών έως το τέλος Απριλίου έχει προεξοφληθεί από την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά έχει σημασία κατά πόσο αυτή θα γίνει με κεφάλαια των φορολογουμένων, δηλαδή μέσω του ΤΧΣ ή μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων που θα εισφέρουν οι μέτοχοι των μικρών τραπεζών, όπως η Αττικής, η Probank και η FBB. Κύκλοι από την Τράπεζα Αττικής, η οποία συμμετείχε στη διεκδίκηση του Τ.T., επιμένουν ότι η τράπεζα θα επανεξετάσει το θέμα στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το Τ.Τ., ενώ ήδη έχει δρομολογηθεί η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με τη στήριξη του βασικού της μετόχου, του ΤΣΜΕΔΕ.

Η Millennium βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με Alpha Bank και Πειραιώς, ενώ η Probank έχει επίσης δρομολογήσει την έκδοση ομολογιακού δανείου. Η χρονική συγκυρία που επιβάλλει στις μεγάλες τράπεζες να προχωρούν το επίμαχο διάστημα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την κάλυψη με ιδιωτική τοποθέτηση του 10%, θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά στην προσπάθεια των μικρότερων, αλλά στην πραγματικότητα, τα δύο εγχειρήματα εξυπηρετούν διαφορετικούς στόχους και το ένα δεν δείχνει να ακυρώνει το άλλο.

 

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

SHARE