Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα για την επιτροπή ελέγχου χρέους!

“Πρόβλημα της χώρας” αποκάλεσε το ΠΑΣΟΚ τη Ζωή Κωνσταντοπούλου ύστερα από τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε για τη συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους. Η Νέα Δημοκρατία υποστήριξε πως “η Πρόεδρος παραβιάζει κάθε έννοια διαλόγου” ενώ το Ποτάμι εξαπέλυσε επίθεση στο πρόσωπό της κάνοντας λόγο για “προσχώρηση της Προέδρου της Βουλής στους ΑΝΕΛ”.

Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου  εξελίσσεται «σε μείζον πρόβλημα για το κοινοβούλιο» ενώ την ίδια στιγμή αναρωτιέται αν την κυβερνητική κατεύθυνση δίνει ο πρωθυπουργός ή η Πρόεδρος της Βουλής. Το «Ποτάμι» σημειώνει με ειρωνεία πως η Πρόεδρος «αποφάσισε να υποκαταστήσει και τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη! Και στον νέο της ρόλο ως υπερυπουργός Οικονομικών, υιοθετεί την ατζέντα Καμμένου».  ΤΟ ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η επιδίωξη του διαχωρισμού του χρέους σε «καλό και κακό» στην πράξη «το νομιμοποιεί» στην συνείδηση του λαού. Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του χαρακτηρίζει την Πρόεδρο «πρόβλημα της χώρας» ενώ υποστηρίζει πως η υπο σύσταση επιτροπή δεν έχει «νομική βάση». Πιο αναλυτικά,

ΝΔ: «Η Πρόεδρος παραβιάζει κάθε έννοια διαλόγου»

Η ΝΔ σημειώνει πως «η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για το εθνικό κοινοβούλιο. Παραβιάζει συστηματικά κάθε έννοια διαλόγου και διακομματικής συνεννόησης όπως ίσχυε από το 1974 μέχρι και την ανάδειξή της στο αξίωμα της Βουλής των Ελλήνων». Προσθέτει δε πως «οι σημερινές της εξαγγελίες για τη σύσταση λογιστικού ελέγχου του χρέους μας κάνει και αναρωτιόμαστε ποιος δίνει την κατεύθυνση σε αυτή την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας ή η κυρία Κωνσταντοπούλου;».

«Ποτάμι»: «Η Ζωή υιοθετεί την ατζέντα Καμμένου»

Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να υποκαταστήσει και τον Γιάνη Βαρουφάκη! Και στο νέο της ρόλο ως υπερυπουργός Οικονομικών, υιοθετεί την ατζέντα Καμμένου. Τη στιγμή, που ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών δε μιλούν για κούρεμα του χρέους, η Πρόεδρος της Βουλής συγκροτεί Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου και εξακολουθεί να μιλάει για “επονείδιστο χρέος”.

Προσχώρησε στους ΑΝ.ΕΛ η Πρόεδρος της Βουλής; Λειτουργεί ως αρχηγός κάποιας συνιστώσας, κόντρα στην κυβερνητική γραμμή ή πρόκειται για άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα από αυτές, που της αρέσουν;». Καλεί μάλιστα τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποια είναι η επίσημη ελληνική θέση για το ζήτημα και σημειώνει ότι «Το Ποτάμι υποστήριζε και υποστηρίζει ότι πρέπει να διαπραγματευθούμε τη μείωση του χρέους. Η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, η επιμήκυνση στο χρόνο αποπληρωμής, η περίοδος χάριτος ώστε να δοθεί χρόνος στην ελληνική οικονομία να ανασάνει, είναι μέρος αυτής της διαπραγμάτευσης. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να το αφήσει η κυβέρνηση στα χέρια του κυρίου Καμμένου και της κυρίας Κωνσταντοπούλου».

ΚΚΕ: «Η Πρόεδρος επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού»

Η εξαγγελία της Προέδρου της Βουλής για τη «Συγκρότηση Επιτροπής του Κοινοβουλίου για το λογιστικό έλεγχο του χρέους», χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση και απόφαση της Βουλής, ούτε καν της διάσκεψης Προέδρων, εκτός από αυθαίρετη μονομερής ενέργεια της Προέδρου και της κυβέρνησης, ουσιαστικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει το χρέος στη συνείδηση του λαού, διαχωρίζοντάς το σε «καλό» και «κακό». Και σε τελευταία ανάλυση να φορτώσει το χρέος στο λαό, ο οποίος δεν ευθύνεται για τη δημιουργία και τη διόγκωσή του.
Αντί η κυβέρνηση και η πρόεδρος της Βουλής να παίζουν παιχνίδια αποπροσανατολισμού, οφείλουν να φέρουν άμεσα στην Βουλή τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και εκεί ν’ αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του.

ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τι εκτρέφουν;»

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ αναφέρει «Μέσα στα πολλά και μεγάλα προβλήματα της η χώρα απέκτησε ένα νέο, την κ. Πρόεδρο της Βουλής. Το νέο τηλεοπτικό προσωπικό show της κ. Προέδρου αφορούσε σήμερα την «επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους». Με «πρέσβειρα» και ξένο σύμβουλο, αλλά ερήμην της Βουλής, χωρίς νομική βάση, κατά προφανή παραβίαση του Κανονισμού και σε αντίθεση με την τωρινή πολιτική της κυβέρνησης, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκουν τα θέματα αυτά .Ο κ. Τσίπρας και η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιληφθεί τι εκτρέφουν;»

SHARE