Ένα χάπι θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής κατά 10 έτη, σύμφωνα με νέες επιστημονικές έρευνες

Είμαστε πιο κοντά στη δημιουργία ενός χαπιού το οποίο θα μπορούσε να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του ανθρώπου κατά 10 έτη, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, που επικαλείται δημοσίευμα του Independent.

Σωματίδια πρωτεΐνης, που είναι γνωστά ως GSK-3, ευθύνονται για τη μείωση της φυσικής διάρκειας ζωής του ανθρώπου, σύμφωνα με νέα μελέτη, βάσει της οποίας η απενεργοποίησή τους θα είχε αποτέλεσμα την επέκταση της διάρκειας ζωής.

hapi
Πειράματα με φρουτόμυγες, που έχουν επίσης τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, έδειξαν ότι το συγκεκριμένο σωματίδιο θα μπορούσε να «παρεμποδιστεί»/ απενεργοποιηθεί μέσω χαμηλής χρήσης λιθίου, κάτι που είχε αποτέλεσμα την επέκταση της διάρκειας ζωής τους κατά 16%. Αυτό δημιουργεί ελπίδες ότι το λίθιο- ή κάποιο άλλο, παρόμοιο φάρμακο με λιγότερες παρενέργειες- θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός χαπιού για την επέκταση της διάρκειας ζωής του ανθρώπου. Επίσης, κατά τον Dr. Χόρχε Ιβάν Καστίγιο Κουάν, επικεφαλής των συντελεστών της έρευνας, θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» το μυστικό της καθυστέρησης της εμφάνισης ασθενειών οι οποίες σχετίζονται με τη γήρανση, όπως το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, ο καρκίνος και το Πάρκινσον- ειδικά εάν εντασσόταν στο πλαίσιο μιας θεραπείας/ θεραπευτικής αγωγής που θα αρχίζει στη μέση ηλικία.

Ο Καστίγιο-Κουάν αναγνωρίζει ότι το όλο θέμα της επέκτασης της διάρκειας ζωής είναι αμφιλεγόμενο, ωστόσο υπογραμμίζει πως πρόκειται επίσης για επέκταση της υγείας. «Για παράδειγμα, εάν αυτό το φάρμακο καθυστερούσε το Αλτσχάιμερ από την ηλικία των 75 μέχρι την ηλικία των 90, θα ήταν πολύ καλό. Δεν θέλουμε απαραίτητα να ζήσουμε μέχρι τα 110 ή τα 120, αλλά θέλουμε να ζούμε υγιείς για πιο πολύ καιρό» λέει σχετικά ο επιστήμονας, που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη έρευνα στο University College London και αργότερα πήγε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Ωστόσο, επισημαίνει πως ένα τέτοιο χάπι είναι μάλλον απίθανο να εμφανιστεί εντός των επομένων δέκα ετών, ίσως και των επόμενων δεκαετιών – και αν εμφανιστεί, θα μπορεί πιθανότατα να παρατείνει τη διάρκεια ζωής για 7-10 χρόνια.

SHARE