Ένας στους δέκα Έλληνες πάσχει από διαβήτη – Ένας στους τρεις δεν το γνωρίζει

IMG_9830

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το συνέδριο «ΑΤΗΕNS DIABETES FORUM: ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ», που οργάνωσε η Palladian Communications Specialists που πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 2015, στην Αίγλη Ζαππείου υπό την αιγίδα της Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη), του Σ.Φ.Ε.Ε. (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) και της Π.Ε.Φ. (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας).

Ο δημοσιογράφος για θέματα υγείας Μιχάλης Κεφαλογιάννης, που είχε την επιμέλεια του συνεδρίου και τον συντονισμό των θεματικών πάνελ συζητήσεων, μαζί με τους θεσμικούς φορείς και τους εκπροσώπους μεγάλων εταιρείων του κλάδου της Υγείας προχώρησαν σε βαθύτερη προσέγγιση των σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην πολιτική υγείας στον τομέα του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα.
Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων στο θέμα του σακχαρώδη διαβήτη, των παρεμβάσεων στα σχολεία και στην σπουδαιότητα της οργανωμένης προσπάθειας πρόληψης. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Δεν μπορώ να ακούω άλλο ότι τα ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα». Επισήμανε δε ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Χρήστο Δαραμήλα, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, κατανοώντας την κρισιμότητα του θέματος, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί και για τα αποτελέσματα του συνεδρίου.
Ο Πρόεδρος του Π.Ο.ΣΣ.Α.Σ.ΔΙΑ., κ. Χρήστος Δαραμήλας, στον χαιρετισμό του στάθηκε στη σημασία της οργάνωσης και λειτουργίας εξειδικευμένων μονάδων και ιατρείων για τον σακχαρώδη διαβήτη στα νοσοκομεία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και για όλες τις παρενέργειες του.
Ο ειδικός Παθολόγος-Διατροφολόγος και προεδρος της Ελληνικης Εταιρείας Μελετης της Παχυσαρκίας, του Μεταβολισμού & των Διαταραχών Διατροφής, Δρ Γιώργος Πανοτόπουλος, στον χαιρετισμό του σημείωσε ότι ένας στους τρεις διαβητικούς δεν γνωρίζει ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και από όσους το γνωρίζουν ένας στους τρεις λαμβάνει θεραπεία εκτός στόχων.
Στο πάνελ με θέμα συζήτησης τις πολιτικές υγείας για τον σακχαρώδη διαβήτη, τη στρατηγική πρόληψης και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο διαβήτης αποτελεί μία βραδυφλεγή βόμβα και είναι επιβεβλημένη η κατάρτιση πολιτικών πρόληψης και αντιμετώπισης. Επισήμαναν δε, ότι από το σύνολο των διαβητικών μόνο το 50% γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη και τον αντιμετωπίζουν. Ενώ από αυτούς μόνο οι μισοί προσπαθούν να ρυθμίσουν το ζάχαρό τους και τελικά από αυτούς μόνο οι μισοί καταφέρνουν να το ρυθμίσουν.

SHARE