“Έμφραγμα” στην αγορά από τις επιταγές – “Παραμονεύει” ο Τειρεσίας

asfyxia«Εμφραγμα» στην αγορά και σε χιλιάδες επιχειρήσεις προκαλούν οι επιταγές, καθώς, όπως υπογραμμίζουν φορείς της αγοράς, είναι πρακτικά αδύνατο να αντιμετωπιστεί η μαζική συσσώρευση υποχρεώσεων σε διάστημα ολίγων ημερών.

Με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς επιτρέπεται η κατάθεση τραπεζικών και ιδιωτικών επιταγών αποκλειστικά και μόνο σε πίστωση τραπεζικού λογαριασμού. Ωστόσο, το μέγα πρόβλημα για τις επιχειρήσεις είναι ο κίνδυνος να βρεθούν στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία», λόγω «λήξης» επιταγών που έχουν εκδώσει. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι προηγούμενες 15 εργάσιμες ημέρες, οπότε έληξαν πολλές επιταγές, είναι «νεκρός» χρόνος, μια μεγάλη Κυριακή, και κατά συνέπεια δεν θεωρούνται ακάλυπτες αν δεν πληρώθηκαν στο διάστημα αυτό. Πλέον, μετά τη λήξη της ειδικής αργίας, οι επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει επιταγές θα πρέπει να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους εντός 8 ημερών, διαφορετικά κινδυνεύουν με «σφράγισμα» επιταγών και να βρεθούν στη μαύρη λίστα του «Τειρεσία».

Ωστόσο, επιχειρήσεις και φορείς της αγοράς υπογραμμίζουν ότι αυτό πρακτικά είναι αδύνατο. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και εξαιτίας της παρατεταμένης τραπεζικής αργίας λήγει πολύ μεγάλος αριθμός επιταγών. «Με δεδομένη, ωστόσο, τη μαζική συσσώρευση των υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις και την αναστάτωση που έχει προκληθεί στην αγορά, αυτό είναι αδύνατον πρακτικά και, κατά συνέπεια, είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί και άλλος χρόνος, τουλάχιστον ένας μήνας, προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ισορροπήσει η αγορά».

Στην επιστολή τονίζεται ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ρύθμιση, ώστε οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτήν τη δύσκολη θέση, χωρίς δική τους υπαιτιότητα αλλά λόγω της τραπεζικής αργίας, να μην μπαίνουν στον «Τειρεσία» έως ότου επανέλθει η κανονικότητα στις τραπεζικές συναλλαγές.

Πηγή: Η Καθημερινή

SHARE