Έκρηξη ηφαιστείου στη Χιλή – Πανικός στους δρόμους

αρχείο λήψης (2)

Το ηφαίστειο Calbuco στη νότια Χιλή εξερράγη δύο φορές μέσα σε διάστημα λίγων ωρών κι όπως είναι φυσικό επικρατεί πανικός στους δρόμους και περισσότεροι από 4.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Οι κάτοικοι της γειτονικής πόλης Ensenada – μαζί με κατοίκους από δύο άλλες μικρότερες κοινότητες – έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Τα σχολεία της περιοχής έχουν κλείσει και ορισμένες πτήσεις ακυρώθηκαν.

Ακόμη η πόλη Puerto Montt έχει ήδη καλυφθεί από ένα σύννεφο τέφρας ενώ η πόλη Puerto Varas βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Στους δρόμους επικρατεί το αδιαχώρητο αφού κάτοικοι σπεύδουν να αφήσουν τα σπίτια φεύγοντας μακριά με τα αυτοκίνητά τους και γι΄ αυτόν τον λόγο έχουν σχηματιστεί τεράστιες ουρές στα πρατήρια βενζίνης.

Ο δήμαρχος Gervoy Paredes επιβεβαίωσε πως οι κάτοικοι έδειχναν να είναι πολύ φοβισμένοι και οι υπουργός Εσωτερικών Rodrigo Penailillo τους κάλεσε «να παραμείνουν ήρεμοι και να ενημερώνονται».

Η γειτονική Αργεντινή έχει επίσης θέσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για την πόλη του Bariloche – περίπου 100 χιλιόμετρα από το Calbuco – όπου αναμένεται ένα σύννεφο τέφρας.

Οι κάτοικοι έχουν προειδοποιηθεί να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους.

Η Χιλή έχει την δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα ηφαιστείων στον κόσμο μετά την Ινδονησία, με περίπου 500 ηφαίστεια εν δυνάμει ενεργά.

Τον Μάρτιο εξερράγη το ηφαίστειο Villarrica, διασκορπίζοντας στάχτη και λάβα.

Οι αρχές λένε ότι αυτή η τελευταία έκρηξη του Calbuco είναι η πιο σοβαρή.

SHARE