Έκκληση ευρωβουλευτών σε Μέρκελ, Ολάντ: Χαλαρώστε τη θηλιά στην Ελλάδα

EU-PARLIAMENTΤην «άρση του οικονομικού αποκλεισμού της Ελλάδας» ζητούν πέντε ευρωβουλευτές, που συνυπογράφουν άρθρο στη γαλλική εφημερίδα Liberation. Πρόκειται για τους Γάλλους σοσιαλιστές, Εμανουέλ Μορέλ και Γκιγιόμ Μπάλας, τον Ισπανό των Πρασίνων, Ερνέστ Ουρτασούν, τον Γερμανό της Ενωτικής Αριστεράς, Φάμπιο ντε Μάσι και τον Έλληνα, Δημήτρη Παπαδημούλη.

Με αφορμή τη σημερινή σύγκληση του Eurogroup, οι ευρωβουλευτές καλούν τη Γαλλία και τη Γερμανία να «χαλαρώσουν τη θηλιά» στην Ελλάδα. Κατηγορούν τις χώρες της ευρωζώνης ότι, κατά τη διάρκεια των διάφορων Eurogroup, ανέβαλαν μονίμως, για αργότερα, τις αποφάσεις που θα επέτρεπαν την εξεύρεση βιώσιμης λύσης… με άλλα λόγια «πολλοί πρωταγωνιστές στον “φάκελο Ελλάδα”, θέλουν να παίζουν με το χρόνο» τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Η συνέπεια είναι, ότι «η Ελλάδα έχει παγιδευτεί στην τανάλια ανάμεσα στους στόχους για ένα υπερβολικό και μη πραγματοποιήσιμο δημοσιονομικό πλεόνασμα και έναν αποπληθωρισμό που τροφοδοτείται από τη λιτότητα. Μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με την έλλειψη επενδύσεων, είναι αδύνατο να επιτευχθούν οι επιδιωκόμενοι στόχοι και να αποκατασταθεί το δυναμικό της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα, έχει επίσης παγιδευτεί ανάμεσα σε ορισμένους πιστωτές που θέλουν να δοκιμάσουν τα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά όρια της χώρας, προς εκφοβισμό των κυβερνήσεων άλλων χωρών, όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Μία Ελλάδα τέλος, που έχει παγιδευτεί και γεωγραφικά από τις γειτονικές της χώρες που περιφρονούν αδιάντροπα την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων, αναγείρουν φυσικά σύνορα και φυλακίζουν μετανάστες» τονίζουν οι ευρωβουλευτές.

Υποστηρίζουν ότι «η κατάσταση δεν είναι στάσιμη, αλλά όλο και χειροτερεύει» και υπογραμμίζουν ότι «πρόκειται για έναν οικονομικό αποκλεισμό της Ελλάδας, όπου ισχύει ακόμη ο έλεγχος των κεφαλαίων στις τράπεζες. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος, έχουν την ισχύ να δώσουν ένα τέλος σε αυτές τις αβεβαιότητες, επικυρώνοντας ότι έχει επιτευχθεί και τη συνέχιση του προγράμματος ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό».

Τέλος, καλούν «τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβουν την πρωτοβουλία ουσιαστικών δράσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της βιωσιμότητας του χρέους και της ελληνικής οικονομίας».

SHARE