Υπόθεση υποβρυχίων: Ποιους θεωρεί ένοχους – ποιους αθώους η εισαγγελέας

Ενοχή για πολλούς από τους κατηγορούμενους στο σκάνδαλο των υποβρυχίων εισηγήθηκε στην αγόρευση της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας η εισαγγελέας της έδρας, Ελευθερία Παντελάκη.

Η υπόθεση αφορά όσους ενεπλάκησαν, επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, στην υπογραφή της σύμβασης του 1,3 δισ. ευρώ για 4 υποβρύχια που τελικά…γέρνουν, με ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και κύριο υποκατασκευαστή τη γερμανική κοινοπραξία HWD/Ferrosstaal.

Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος , που αποδίδονται κατά περίπτωση- όπως της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της δωροδοκίας.

Σύμφωνα μάλιστα με την γερμανική Δικαιοσύνη διακινήθηκαν μίζες που ξεπερνάνε τα 80 εκατομμύρια ευρώ.

ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

Ειδικότερα, η εισαγγελέας Ελευθερία Παντελάκη ζήτησε την ενοχή του εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντού και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου αναφέροντας μεταξύ άλλων:

  • Για τον εφοπλιστή Μιχ. Ματαντό πως επηρέαζε αξιωματούχους που βρίσκονταν στο κέντρο λήψης αποφάσεων για τις παραγγελίες των υποβρυχίων.
  • Για τον Αλ. Αβατάγγελο πως πρέπει να κηρυχθεί ένοχος μόνο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να απαλλαγεί από την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.
  • Για τον κατηγορούμενο Γιάννη Μπέλτσιο που φέρεται ως «ταμίας» του Άκη Τσοχατζόπουλου η εισαγγελέας ζήτησε να κριθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας, θεωρώντας πως οι «μίζες» κατέληξαν στον πρώην υπουργό ενώ εισηγήθηκε την απαλλαγή του από το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος καθώς δεν βρέθηκαν σε δικό του λογαριασμό (στου Μπλέτσιου) χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές δραστηριότητες.
  • Επίσης, η εισαγγελέας ζήτησε να κηρυχθούν ένοχοι οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός καθώς Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, για τον οποίο, όμως πρότεινε, τη μετατροπή της κατηγορίας του σε άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
  • ζήτησε την ενοχή των Αντώνη Κάντα και Παναγιώτη Ευσταθίου αλλά με ελαφρυντικά γιατί κατέθεσαν σημαντικές πληροφορίες που βοήθησαν στη διαλεύκανση της υποθεσης
  • ζητησε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού καθώς επίσης και των στελεχών της εταιρείας Sunlight για την υπόθεση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων των Υποβρυχίων, επειδή η εταιρεία  υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και ενισχυσε την αμυντική βιομηχανία. Τέλος, ζήτησε την απαλλαγή των Σπύρου Τραυλού, Αντώνη Χάγια, Εμμ. Σαρτζετάκη και Αλ. Παπαντωνίου.
SHARE