Ξέσπασε κόντρα για το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ

Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί η δημοσίευση του πορίσματος Παρασκευόπουλου για την παραβατικότητα στους χώρους των πανεπιστημίων.

«Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι», σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει ότι η ανομία στα ΑΕΙ δεν είναι τόσο εκτεταμένη.

Σημειώνεται ότι το πόρισμα της επιτροπής για τη μελέτη ζητημάτων ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης στα πανεπιστήμια, στην οποία προεδρεύει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, παραδόθηκε χθες στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου.

«Εξαιρετικό», χαρακτήρισε το πόρισμα που αναλύει την παραβατικότητα στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο κ. Γαβρόγλου και σημείωσε ότι «μπορεί να ολοκληρώθηκε το πόρισμα, αλλά όχι η δουλειά της επιτροπής».

Το πόρισμα θα σταλεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου στην επιτροπή τις παρατηρήσεις τους ή και νέες προτάσεις επί του πορίσματος.

Παρασκευόπουλος: Δεν είναι εκτεταμένη η ανομία

“Η ανομία στα πανεπιστήμια δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο μεταδίδεται”, τόνισε μιλώντας στον Νews 24/7 στους 88,6  ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για την ανομία στα πανεπιστήμια, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Εξήγησε ότι η επιτροπή εργάστηκε για 4 μήνες, με καθηγητές πανεπιστημίου, με εκπρόσωπος της αστυνομίας, της εισαγγελίας και ειδικούς για την απεξάρτηση από ναρκωτικά. “Απευθυνθήκαμε σε όλα τα πανεπιστήμια για να συλλέξουμε στοιχεία και θα γίνει διαβούλευση επί των βασικών προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα”, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

  1. Κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να έχει ένα συμβουλευτικό δίκτυο, έναν κύκλο ειδικών (τον πρύτανη, εκπρόσωπο φοιτητών, της αστυνομίας κα) προκειμένου να παίρνει αποφάσεις που συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία του.
  2. Οποτε αντιμετωπίζεται πρόβλημα για πλημμέλημα πρέπει να γίνεται στάθμιση με βάση την αρχή ης αναλογικότητας (μπορεί λχ να αρκεί η ποινική δίωξη)
  3. Πρέπει να αποσαφηνιστούν τα όρια των πανεπιστημιακών χώρων
  4. Τα πανεπιστήμια πρέπει να ασχοληθούν με τη διδασκαλία θεμάτων όπως είναι η χρήση ναρκωτικών. Σήμερα άλλος διδάσκει τα νομικά, άλλος τα ιατρικά, άλλος τα ψυχολογικά, αλλά το ζήτημα είναι σύνθετο και θέλει μια συνολική αντιμετώπιση. Διευκρίνισε επίσης ότι πέρα από τις κεντρικές προτάσεις υπάρχουν επιμέρους εισηγήσεις εισηγητών που αναφέρονται σε ειδικότερα θέματα όπως είναι η απομάκρυνση των ΑΤΜ και όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης. “Δεν ποινικοποιούμε ούτε διευκολύνουμε τις καταλήψεις”, τόνισε, το πόρισμα της επιτροπής θα μπει σε δημόσια διαβούλευση και τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν πώς θα διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους”.

Ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι “για το εμπόριο ναρκωτικών αρμόδια είναι μόνο η αστυνομία και επειδή είναι κακουργηματική πράξη αυτό σημαίνει ότι μπαίνει όποτε θέλει και δεν δεσμεύεται από το άσυλο”.

“Η ανομία -υποστήριξε- δεν έχει την έκταση η οποία γενικώς αποδίδεται. Στόχος είναι η εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια να είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι στον γύρω χώρο”. Σημείωσε ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εστίες διακίνησης ναρκωτικών” και εκτίμησε ότι “κατά τα άλλα ο τελευταίος καιρός είναι σχετικά καλός σε σχέση με φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Καμία κοινωνία δεν έχει πετύχει την απόλυτη πρόληψη”.

Μητσοτάκης: Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από τις συμμορίες

Με ανάρτηση στο διαδίκτυο σχολίασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ.

«Γυρίζοντας από τη σύνοδο του ΕΛΚ διάβασα το πόρισμα Παρασκευόπουλου για τη βία στα ΑΕΙ. Δεν είναι μόνο ιδεοληπτικοί, αλλά και αδιόρθωτοι. Τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν από συμμορίες και θα αποδοθούν ξανά στους φοιτητές και τους καθηγητές τους», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter.

Το Ποτάμι για το πόρισμα

«Το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου για την ακαδημαϊκή ελευθερία και ειρήνη δεν μπορώ να πω ότι μας έκανε σοφότερους», σχολιάζει ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και προσθέτει:

«Ένα πόρισμα που στις 20 σελίδες του, κυρίως περιλαμβάνει χιλιοειπωμένες γενικολογίες και ευχολόγια, αρκείται σε ορισμένες διαπιστώσεις και περιορίζεται σε κάποιες αυτονόητες προσεγγίσεις και προτάσεις («να εφαρμοσθεί η νομοθεσία») εκεί που ζορίζουν τα πράγματα (κακουργήματα, καταλήψεις). Πάντως η αλήθεια είναι ότι αποφεύγει να επικαλεστεί «το ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» που είχε προτείνει ο κ. Γαβρόγλου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας στα Πανεπιστήμια.

Ως Ποτάμι θα ζητήσουμε τα πλήρη κείμενα των εισηγήσεων των μελών της επιτροπής μαζί με τα υπομνήματα των Πρυτανικών Αρχών και τα στοιχεία της αστυνομίας στα οποία αναφέρεται το Πόρισμα, αν και φανταζόμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει σκοπό να δώσει τα πλήρη στοιχεία στα κόμματα, παρόλο που δεν το ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου.

Θα περιμέναμε ωστόσο στο πόρισμα αυτό να δούμε προτάσεις και κατευθύνσεις για τον τρόπο συνεργασίας πρυτανικών αρχών εισαγγελίας και αστυνομίας όταν επιβάλλεται η επέμβασή της, εκτός από γενικόλογες και αυτονόητες προτροπές.Επίσης δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για Πανεπιστημιακούς χώρους που χρησιμοποιούνται ως ορμητήρια για ταραχές και εμπλοκές με την αστυνομία.

Στο θέμα της αντιμετώπισης της διακίνησης των ναρκωτικών, αντί το πόρισμα να υποδείξει κυρίως τρόπους παρέμβασης για την αποτροπή της διακίνησης των ναρκωτικών, δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει εκτενές πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών από τους φοιτητές! Ενώ όλοι γνωρίζουν ότι κατά κύριο λόγο εξωπανεπιστημιακοί ασχολούνται με την πώληση, αγορά και χρήση ναρκωτικών ουσιών μιας και μέσα στους Πανεπιστημιακούς χώρους η επέμβαση της αστυνομίας είναι σχεδόν αδύνατη.

Κρίνεται θετικό ότι στο θέμα των μακροχρόνιων καταλήψεων προτείνεται νομοθετική ρύθμιση για επέκταση των διαδικασιών της διοικητικής αποβολής και από κτίρια των ΑΕΙ, ένα μέτρο αναγκαίο για την απαραίτητη σήμερα αξιοποίηση της περιουσίας τους. Θετική επίσης και η προτροπή για χρήση πρόσθετων μέτρων ελέγχου (π.χ. εποπτικά μέσα) στους ανοικτούς Πανεπιστημιακούς χώρους, με σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων.

Οι Πανεπιστημιακοί χώροι δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως κομμάτι ξέχωρο της ελληνικής επικράτειας επειδή κυριαρχούν ιδεοληψίες που μπορεί να είχαν βάση πριν 40 χρόνια, σήμερα όμως είναι τελείως ανεδαφικές, και το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν άλλοθι για παραβατικές συμπεριφορές κάνοντας τα Πανεπιστήμιά μας πιο αφιλόξενα για αυτούς που πραγματικά έχουν δημιουργηθεί.