WSJ: Ο διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ το μεγάλο εμπόδιο στη συμφωνία

Καθώς η χρηματοοικονομική πίεση αυξάνεται προς την Ελλάδα να υπογράψει μια συμφωνία με τους πιστωτές της, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει αυτό που ενδεχομένως να είναι το μεγαλύτερο του πρόβλημα: τη διαμάχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το αν θα γίνουν αποδεκτοί οι όροι των δανειστών ή [η χώρα] θα χρεοκοπήσει, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Η διαφωνία εξαπλώνεται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των οικονομικών πολιτικών που θα πρέπει η Ελλάδα να χρειαστεί να υιοθετήσει σε αντάλλαγμα νέων κεφαλαίων διάσωσης από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η WSJ επισημαίνει εξάλλου ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μια μικρή πλειοψηφία μόλις 12 εδρών και άρα μια επανάσταση κατά της συμφωνίας θα μπορούσε εύκολα να κοστίσει τον κ. Τσίπρα την κυβερνητική πλειοψηφία.

Οι πιστωτές της Ελλάδα ανησυχούν ιδιαίτερα για τις απειλές της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ για απόρριψη κάθε συμφωνίας που θα παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του κόμματος, αναφέρει η WSJ και προσθέτει: η δυσκολία του κ. Τσίπρα να «πουλήσει» έναν επώδυνο συμβιβασμό στα αριστερά του κόμματος, καθώς και σε άλλα τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει το μεγαλύτερο εμπόδιο σε μια συμφωνία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και αναλυτές – και ιδιωτικά ακόμα και Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι – αναφέρουν ότι δεν γνωρίζουν αν οι περίπου 30 βουλευτές που συγκροτούν την Αριστερή Πλατφόρμα θα ψηφίσουν όσο ανεξάρτητα δείχνουν και οι δηλώσεις τους εάν οι όροι των πιστωτών παρουσιαστούν στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Αν και η κυβέρνηση πιθανότατα έχει αρκετά μετρητά για να αποπληρώσει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ στις 5 Ιουνίου [προς το ΔΝΤ] είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν μπορεί να καταβάλει τις τρεις επόμενες πληρωμές συνολικού ύψους περίπου 1,25 δισ. στις 12, 16 και 19 Ιουνίου, όπως αναφέρουν Ευρωπαίου αξιωματούχοι.

Η WSJ μεταφέρει εξάλλου τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Σακελλαρίδη ότι η Ελλάδα χρειάζεται σύντομα μια συμφωνία με τους πιστωτές της.

Αναφέρει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ενημερώσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πως θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο κυβερνητικό χρέος εάν υπάρχει στον ορίζοντα μια συμφωνία οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιβιώσει μέχρι τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει να κάνει νέες αποπληρωμές στους πιστωτές της και θα χρειαστεί νέα δάνεια.

Η WSJ επισημαίνει ακόμη ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το Σαββατοκύριακο η Αριστερή Πλατφόρμα υπέβαλε πρόταση καλώντας την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει στα δάνεια του ΔΝΤ αντί να συμβιβαστεί στις αρχές της. Η πρόταση απορρίφθηκε με μικρή διαφορά, με 95 κατά και 75 υπέρ.

Ο ηγέτης της Αριστερής Πλατφόρμας, υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε στις εργασίες ότι η χρεοκοπία είναι προτιμότερη από μια παράδοση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει την έξοδο από το ευρώ, σημειώνεται στο δημοσίευμα. “Από πού προκύπτει ότι είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα;”, διερωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης.

Η Κεντρική Επιτροπή συμφώνησε σε ένα κείμενο ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν θα πρέπει να οδηγεί σε μειώσεις συντάξεων, ενώ θα πρέπει να προβλέπει μικρό πλεόνασμα προ φόρων, αυξημένες δημόσιες επενδύσεις και την αναδιάρθρωση των όρων αποπληρωμής του χρέους, κάτι που είναι απίθανο να δεχτούν οι πιστωτές, προσθέτει η WSJ. Το κείμενο δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση αλλά δείχνει πόσο δύσκολο θα είναι για τον πρωθυπουργό να «πουλήσει» μια συμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι ο κ. Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα ενδεχομένως να υποχωρήσουν και να ακολουθήσουν στο τέλος τον κ. Τσίπρα, καθώς η ισχυρή κομματική πειθαρχία είναι επίσης στην ιδεολογία του κόμματος. Ακόμα και οι σκληροπυρηνικοί δεν επιθυμούν να κατηγορηθούν ότι  έριξαν μια αριστερή κυβέρνηση, σημειώνει η WSJ.

Ωστόσο και ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος περιλαμβάνει από μετριοπαθείς κεντροαριστερούς μέχρι μαοϊστές – μπορεί να έχει δυνητικούς αντάρτες, εκτιμά η WSJ.

“Η μεγαλύτερη απειλή μπορεί στο τέλος να μην είναι ο κ. Λαφαζάνης αλλά κάποιοι άλλοι βουλευτές που δεν έχουν κομματική πειθαρχία, είναι νεοεκλεγμένοι και τελείως απρόβλεπτοι“, δηλώνει ο Δημήτρης Καιρίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

SHARE