Wind: Η 4η ψηφιακή επανάσταση ξεκινά από την Καλαμάτα – Ώρα για μεγάλες επενδύσεις για έξοδο από την κρίση

IMG_1896

 Η Wind παρουσίασε στους δημοσιογράφους το περασμένο Σαββατοκύριακο το πρώτο πιλοτικό δίκτυο Νέας Γενιάς ( Fiber To The Home) που εγκατέστησε στην Καλαμάτα  το οποίο συνδέει το διαδίκτυο με το σπίτι του χρήστη μέσω οπτικής ίνας και προσφέρει  ακόμα και 100πλασιες ταχύτητες σε σχέση με τη μέση ταχύτητα που προσφέρει μια σύνδεση σήμερα.

Κατά την παρουσίαση του δικτύου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νάσος Ζαρκαλής, επισήμανε ότι “η ψηφιακή οικονομία τρέχει με 7 φορές μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης διεθνώς και είναι μια ευκαιρία που δεν αντέχουμε να προσπεράσουμε, καθώς η ψηφιακή οικονομία δίνει τον τόνο και στην παραδοσιακή οικονομία. Τα θεμέλια για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας είναι τα ευρυζωνικά δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων”.

Σημείωσε ακόμα ότι “η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να συμμετέχει στην 4η ψηφιακή επανάσταση που σηματοδοτούν τα δίκτυα νέας γενιάς καθώς συντρέχουν θετικοί παράγοντες: Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια βρισκόμαστε σε μια πολύ καλή συγκυρία. Έχουμε το νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και έχουμε παρόχους ικανούς να επενδύσουν από σήμερα ήδη και με μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα στα δίκτυα νέας γενιάς.”.

Τόνισε ωστόσο ότι “ αν θέλουμε η κοινωνία του Gigabit να μην μείνει σύνθημα, πρέπει να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού για όλους, να διευκολυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, να βοηθήσουν οι Αρχές και οι Δήμοι για να χτίζονται τα δίκτυα, να καταργηθεί η υπέρ-φορολόγηση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ”. “Δεν θέλουμε χρήματα από το κράτος, διότι είμαστε μια εταιρεία με υγιή κεφαλαιακή βάση αλλά είναι σημαντικό η Πολιτεία να βοηθήσει με το νομοθετικό πλαίσιο”

Αναφερόμενος στο ρόλο της Wind, ο Νάσος Ζαρκαλής τόνισε: “Επενδύουμε εντατικά στα δίκτυα νέας γενιάς, τόσο στην κινητή όσο και σταθερή, για να πάμε την αγορά μας αλλά και τη χώρα μας μπροστά. Πρόσφατα η Wind άντλησε 235 εκατ. ευρώ από το εταιρικό ομόλογο που εξέδωσε, ενώ, το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας φτάνει στα 500 εκατ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια.


Η ανάπτυξη του δικτύου

Ο γενικός διευθυντής σταθερής τηλεφωνίας και B2B της WIND, Αντώνης Τζωρτζακάκης  παρουσίασε τα βασικά στοιχεία του δικτύου, το οποίο στην παρούσα φάση περιλαμβάνει δύο περιοχές, και συνολικά 3,5 χιλιόμετρα γραμμές σε 277 σπίτια.

“Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και αποδεικνύουν τις μοναδικές δυνατότητες που έχουν οι συγκεκριμένες αρχιτεκτονικές οπτικών ινών σε συνδυασμό με τις καινοτόμες τεχνολογίες πρόσβασης: υπέρ – υψηλές ταχύτητες, σταθερότητα, τεράστια χωρητικότητα που υποστηρίζει όλα τα είδη video streaming όπως 4K TV και VR, μεταβάλλοντας πλήρως τις εμπειρίες και τις παραγωγικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων”.

Οι περιοχές στις οποίες η WIND θα κατασκευάσει ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, εφόσον λάβει σχετική έγκριση από τη ρυθμιστική Αρχή, είναι:

– Επιλεγμένες περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης
Καλαμάτα
Λάρισα
Ηράκλειο Κρήτης

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών.

Η Καλαμάτα θα είναι η πρώτη πόλη στη χώρα που θα συνδεθεί στο διαδίκτυο με υπέρ – υψηλές ταχύτητες, καθώς η WIND, εφόσον πάρει την έγκριση της ΕΕΤΤ, θα καλύψει με δίκτυο οπτικών ινών το 88% των γραμμών της πόλης και οι κάτοικοι της Καλαμάτας θα απολαμβάνουν ταχύτητες που κατά μέσο όρο θα ξεπερνούν τα 250 Mbps, βιώνοντας μια πολύ διαφορετική εμπειρία συνδεσιμότητας σε σύγκριση με σήμερα που οι ταχύτητες δεν αγγίζουν καν τα 24 Mbps (ADSL) ή φτάνουν ως τα 50 Mbps (VDSL).Έτσι η Καλαμάτα, θα γίνει η πρώτη πόλη στην χώρα μας όπου γίνεται πραγματικότητα η “κοινωνία του Gigabit όπως την έχει οραματιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020 καθώς πάνω από το 50% των νοικοκυριών της πόλης μέσα στο φετινό καλοκαίρι θα έχουν ταχύτητες άνω των 100 Mbps.

Ο Αντώνης Τζωρτζακάκης σημείωσε ακόμα ότι η εμπορική διάθεση του δικτύου οπτικών ινών, τόσο στους ιδιώτες, όσο και στις επιχειρήσεις, θα γίνει μόλις υπάρξει το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο, ενώ τόνισε ότι βάσει της νομοθεσίας, η πρόσβαση όλων των παρόχων στο εν λόγω δίκτυο, όπως και η “μεταχείρισή” τους από αυτό θα είναι απολύτως ισότιμη, άσχετα από τον κατασκευαστή του δικτύου. Τέλος, σημείωσε ότι τα νέα δίκτυα οπτικών ινών θα αναπτυχθούν παράλληλα με τα υπάρχοντα ευρυζωνικά δίκτυα ώστε οι συνδρομητές να είναι σε θέση να επιλέξουν το δίκτυο που εξυπηρετεί τις ανάγκες τους, ενώ σημείωσε ότι τα δίκτυα οπτικών ινών θα δώσουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα εγγύησης μιας ελάχιστης ταχύτητας απέναντι στον χρήστη.

SHARE