WALL STREET: Που βλέπουν οι αναλυτές τον S&P 500

Το bull market που άρχισε το Μάρτιο του 2009, όταν ο S&P 500 έπεσε στα χαμηλά 12 ετών, θα έχει μεν συνέχεια, αλλά θα ρίξει αισθητά τους ρυθμούς του, προειδοποιούν κορυφαίοι οίκοι του εξωτερικού. Ενώ ο S&P 500 δίνει ετήσια κέρδη σχεδόν 25%, κατά μέσο όρο, από το 2009, οι ετήσιες αποδόσεις του θα είναι πλέον οριακά θετικές, εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με τον Doug Ramsey, επικεφαλής  επενδύσεων της Leuthold Group, η μέση ετήσια άνοδος του S&P 500 θα περιοριστεί στην επόμενη δεκαετία στο 3%, καθώς ο ρυθμός αύξησης των εταιρικών κερδών επιστρέφει στον ιστορικό μέσο όρο του.

Ακόμα πιο συντηρητικές είναι οι εκτιμήσεις του Jonathan Glionna της Barclays. Κατά την άποψή του, ο S&P 500 δεν μπορεί να εμφανίσει κέρδη άνω του 1% για το υπόλοιπο του 2014, αφού η ζήτηση στις ξένες αγορές είναι πολύ ασθενής για να δώσει περαιτέρω ώθηση στην κερδοφορία των αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών.

Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί κατά 5,8% από τις αρχές του 2014, ενώ πέρυσι σημείωνε κέρδη 16% στο αντίστοιχο διάστημα και το 2012 είχε ενισχυθεί κατά 12%. Παρότι ο δείκτης έχει κλείσει σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από 20 φορές φέτος, ο ρυθμός της ανόδου του επιβραδύνει. Εξάλλου, οι αποτιμήσεις των μετοχών διαμορφώνονται πια στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010 και οι επενδυτές προετοιμάζονται για το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και την αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve.

“Το QE έχει δώσει ώθηση στις μετοχές και καθώς η ώθηση αυτή αρχίζει να εξανεμίζεται, απαιτείται η αύξηση των εταιρικών κερδών. Έχουμε πια επιστρέψει σε εταιρικά κέρδη που ευθυγραμμίζονται με τον ιστορικό μέσο όρο και οι μελλοντικές προσδοκίες για την άνοδο των μετοχών θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τους ρυθμούς αύξησης των εταιρικών κερδών”, λέει στο Bloomberg ο David Lafferty, στρατηγικός αναλυτής της Natixis Global Asset Management.

Βέβαια, έχοντας “καεί” στο παρελθόν, οι επαγγελματίες των αγορών δεν τολμούν να μιλήσουν ξανά για το τέλος του bull market.  Στις αρχές του 2010, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Marc Faber είχε δηλώσει ότι ο S&P 500 κινδύνευε να κλείσει τη χρονιά με πτώση, εν μέσω επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας και των εταιρικών κερδών στις ΗΠΑ. Αλλά ο S&P 500 σημείωσε εκείνη τη χρονιά άνοδο 13%.

Η Gina Martin Adams, της Wells Fargo, εξέφραζε τις ίδιες ανησυχίες στα τέλη του 2012, προβλέποντας ότι η επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρώπη, η συρρίκνωση των επιχειρηματικών δαπανών αλλά και των καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ, θα έφερναν πτώση στη Wall Street το 2013. Τελικά, εκείνη τη χρονιά, ο S&P 500 κινήθηκε μεν πτωτικά στο διάστημα Μαΐου-Ιουνίου (όταν έχασε 5,8%), αλλά ανέστρεψε την τάση τον Ιούλιο, για να κλείσει το 2013 με ράλι 30%.

Για αυτό και πλέον, οι πιο απαισιόδοξοι αναλυτές φτάνουν έως το σημείο του να προβλέψουν την επιβράδυνση του bull market.

Η αλήθεια είναι ότι η άνοδος των αποτιμήσεων τους καθιστά αρκετά πιο επιφυλακτικούς. Τα κέρδη ανά μετοχή του S&P 500 αυξήθηκαν στο 12μηνο έως τον Ιούνιο στα 103,28 δολάρια, από 50,97 δολάρια που ήταν πριν από 4,5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το P/E του δείκτη διαμορφώνεται στο 18,9, έναντι του ιστορικού μέσου όρου του 16,9.

“Οι αμερικανικές μετοχές περνούν από τη φάση του ράλι της ανάκαμψης σε μία περίοδο χαμηλότερων αποδόσεων, καθώς το όφελος από τη διεύρυνση των περιθωρίων και τις επαναγορές μετοχών έχει ήδη προεξοφληθεί”, εξηγεί ο Glionna της Barclays. Κατά την άποψή του, ο S&P 500 θα φτάσει στις 1.975 μονάδες φέτος. “Η επιστροφή σε υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων των εισηγμένων είναι προαπαιτούμενο για υψηλότερες αποτιμήσεις”.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψαν αύξηση των εταιρικών κερδών για τις επιχειρήσεις του S&P 500 κατά 8% το έτος έως το 2016.

“Οι αποτιμήσεις είναι ήδη αρκετά υψηλές. Είναι επικίνδυνο να περιμένει κανείς κανονικές αποδόσεις από τις μετοχές στα επόμενα 10 χρόνια, δηλαδή της τάξης του 10% ετησίως, γιατί οι αποτιμήσεις αυτές προεξοφλούν από τώρα μέρος των μελλοντικών αποδόσεων”, λέει ο Ramsey, της Leuthold Group.

 

Πηγή: newmoney.gr

SHARE