Βρυξέλλες προς Ιταλία: Αλλάξτε τον προϋπολογισμό μέχρι τις 15 Οκτωβρίου

 

Η Κομισιόν απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης.

«Με μια πρώτη ανάγνωση το ιταλικό προσχέδιο προϋπολογισμού αποτελεί σημαντική απόκλιση από την δημοσιονομική πορεία που υπέδειξε το συμβούλιο της ΕΕ, κάτι που προκαλεί σοβαρή ανησυχία», αναφέρεται σε επιστολή που  δημοσιοποίησε η εφημερίδα La Repubblica και που υπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισόν  Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Μοσκοβισί.

Όπως αναφέρει η La Repubblica, «πρόκειται για σαφή έκκληση να αλλάξει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που είναι και η τελευταία χρήσιμη ημερομηνία για την κατάθεση της τελικής μορφής του στις Βρυξέλλες».

Η ιταλική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει  να προσαρμόσει τους στόχους του ελλείμματος για το 2020 και 2021, στο 2,1% και 1,8% αντίστοιχα, διατηρώντας όμως το στόχο του ελλείμματος στο 2,4% το 2019.

Παράλληλα, η Ιταλία μείωσε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη του τρέχοντος έτους στο 1,2% από 1,5% προηγουμένως, σύμφωνα με επικαιροποιημένο έγγραφο της ιταλικής κυβέρνησης (NADEF).

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Ιταλίας αύξησε τον στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2018 στο 1,8% του ΑΕΠ, από το 1,6% που είχε τεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο στόχος για το χρέος τίθεται στο 130,9% για φέτος, στο 130% για το 2019, στο 128,1% για το 2020 και στο 126,7% για το 2021.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και του επεσήμανε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αρνητική αντίδραση των αγορών στον νέο προϋπολογισμό της χώρας.

SHARE