Βραζιλία – Μπολσονάρου: Μια… χαρά Πρόεδρος, τον συγχαίρουν ΕΕ, Πούτιν…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τον Ζαϊχ Μπολσονάρου, τον ακροδεξιό ηγέτη που εξελέγη την Κυριακή πρόεδρος της Βραζιλίας, να εργαστεί προκειμένου να «θεμελιώσει τη δημοκρατία», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του θεσμού στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.«Αναμένουμε από τον μελλοντικό πρόεδρο της χώρας να εργαστεί προκειμένου να θεμελιώσει τη δημοκρατία προς όφελος του βραζιλιάνικου λαού», δήλωσε η Νατάσα Μπερτό, απαντώντας σε ερώτηση για την εκλογή του Μπολσονάρου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα αποστείλουν «σε λίγο» «συγχαρητήρια επιστολή» στον Μπολσονάρου, πρόσθεσε χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω. «Σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του βραζιλιάνικου λαού. Η Βραζιλία είναι μια δημοκρατική χώρα με στέρεους θεσμούς», επέμεινε.

Υπογράμμισε επίσης πως η Βραζιλία είναι «ένας σημαντικός εταίρος» της ΕΕ, ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα, στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τη Mercosur. Οι Ευρωπαίοι υπολογίζουν να «συνεχίσουν να ενισχύουν αυτή την εταιρική σχέση», δήλωσε.

Η ΕΕ και οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη) ξεκίνησαν το 1999 διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών.

Σε νεκρό σημείο από το 2004 έως το 2010, οι διαπραγματεύσεις επαναλήφθηκαν από τότε και εντάθηκαν πρόσφατα λόγω της πολιτικής προστατευτισμού του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Όμως η Mercosur δεν αναφέρεται στο πρόγραμμα του Μπολσονάρου, που προτιμά «να δίνει έμφαση στις διμερείς σχέσεις και συμφωνίες».

Ο Μπολσονάρου θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου του 2019 αφού εξασφάλισε ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψήφων απέναντι στον υποψήφιο της Αριστεράς Φερνάντου Αντάτζι, έπειτα από μια διχαστική προεκλογική εκστρατεία.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνεχάρη τον Ζαϊχ Μπολσονάρου, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. «Ο πρόεδρος Πούτιν έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την εκλογή του στην προέδρία της Δημοκρατίας της Βραζιλίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν «εξέφρασε την εμπιστοσύνη του» στην ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βραζιλία, καθώς και στη συνεργασία ανάμεσα στη Μόσχα και στο Ρίο ντε Ζανέιρο στα Ηνωμένα Έθνη, στο πλαίσιο της G20 και των Brics, που συνενώνει τις «αναδυόμενες δυνάμεις» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΚΟΒΕΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ  ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ…

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, διεμήνυσε τη Δευτέρα ότι θα κόψει την κρατική διαφήμιση σε μέσα ενημέρωσης που θεωρεί ότι «λένε ψέματα», εντείνοντας την πίεση προς τους δημοσιογράφους που συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν επικριτικά μετά τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή.

SHARE