ΒΟΥΛΗ -ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019: Ψηφίζουν 154- Σώου Τσίπρα – Μητσοτάκη – Πορεία ΑΔΕΔΥ

Ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, στην Βουλή από 154 βουλευτές (μέσα και ο Γιάννης Σαρίδης του Β.Λεβέντη που …είδε φως) ο πρώτος αποκαλούμενος από την κυβέρνηση “μετα-μνημονιακός” προϋπολογισμός, ο οποίος φυσικά και κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές για το διάστημα 2019-2022».

Αναμένεται γερή “κόντρα” Τσίπρα -Μητσοτάκη, εφ’ όλης της ύλης.

Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% από 2,1% φέτος, πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ, «πακέτο» θετικών μέτρων, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,1% και της δημόσιας κατά 0,6%, αύξηση των επενδύσεων κατά 11,9%, αύξηση των εξαγωγών κατά 5,8% και των εισαγωγών κατά 5,2%. Στοχεύει επίσης σε  μείωση της ανεργίας στο 16,7%.

Το πακέτο των θετικών μέτρων «κοστίζει» 910 εκατ. και  περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 262,5 εκατ. ερώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών και τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Προβλέπει επίσης επίδομα στέγασης και περισσότερες προσλήψεις στην ειδική αγωγή.

Για να γίνουν τα παραπάνω, θυσιάζονται αντίμετρα 1,73 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών, 100 εκατ. από τον αναπτυξιακό νόμο, η επιδότηση ενοικίου, 100 εκατ. για υποδομές του πρωτογενή τομέα,  100 εκατ για  επενδύσεις σε υποδομές ενέργειας,  260 εκατ. από προγράμματα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης του ΟΑΕΔ,  240 εκατ. από την επιδότηση συμμετοχής ασφαλισμένων για συνταγογραφούμενα φάρμακα κα.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση στις 18.30 στην πλατεία Κοραή και πορεία προς τη Βουλή έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ, διαμαρτυρόμενη για τον προϋπολογισμό του 2019.

Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «εδώ και καιρό αξιοποιεί  το σχέδιο του προϋπολογισμού ως μοχλό εξωραϊσμού της πολιτικής της και δημιουργίας προσδοκιών ότι μπαίνουμε στον δρόμο της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια». Ωστόσο, όπως σημειώνει, «έρχεται η πραγματικότητα να διαψεύσει την κυβερνητική προπαγάνδα» καθώς «το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού μειώνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ, οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία διατηρούνται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα 3.824 εκατ. ευρώ, ποσοστό μόλις 2% του ΑΕΠ, ενώ οι δαπάνες για την Παιδεία, εμφανίζονται ακόμα περισσότερο μειωμένες, τόσο ως ποσοστό στο ΑΕΠ  όσο και σε απόλυτους αριθμούς».

Παράλληλα, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 275 εκατ. ευρώ, ενώ ειδικά το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις μειώνεται κατά 348 εκατ. και η επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κατά 935 εκατ. Οι παλιές συντάξεις, προσθέτει, «διασώζονται προσωρινά για το 2019, από τις τελευταίες περικοπές, οι νέες έχουν ήδη δραματικά συρρικνωθεί».

Σημαντικές κατά την ΑΔΕΔΥ είναι επίσης οι περικοπές στη μισθοδοσία των εργαζόμενων στο Δημόσιο, ενώ την ίδια ώρα, «η φορολογική αφαίμαξη κλιμακώνεται» καθώς «τα καθαρά ποσά φόρων θα απογειωθούν κατά 1 δισ.».

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, «το πακέτο με τα ‘αντίμετρα’ περιλαμβάνει νέα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου, όπως η μείωση φορολογίας επί των διανεμόμενων κερδών στο 10% από 15%.

Η ΑΔΕΔΥ επικρίνει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «επαίρεται» για την επίτευξη υψηλών «πρωτογενών πλεονασμάτων», τα οποία το 2018 εκτιμώνται σε 7,5 δισ. (3,98% του ΑΕΠ) και το 2019 σε 8,1 δισ. (4,25% του ΑΕΠ). Ωστόσο, όπως αναφέρει, δεν πρόκειται για «παραγωγικά πλεονάσματα», αλλά «πλεονάσματα φτώχειας» μέσω «της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, μείωσης μισθών-συντάξεων, ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας, κ.ά». «Κατά συνέπεια το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» είναι προϊόν άγριας ‘φτωχοποίησης’» υποστηρίζει για να καταλήξει: «Το συμπέρασμα είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2019, παρ’ ότι χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση ‘μεταμνημονιακός’, έχει στο …‘DNA’ του όλα τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων, δεδομένου ότι κινείται στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του νέου ‘άτυπου’ μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιούνιο 2018, για το διάστημα 2019-2022».

Ο Ν.ΚΟΤΖΙΑΣ

Την στήριξη του στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα, ζήτησε να ελέγχονται τα απόρρητα κονδύλια των υπουργείων αλλά και της ΕΥΠ από τη Βουλή, όπως θέσπισε ο ίδιος στο υπουργείο Εξωτερικών. Διαφορετικά όπως είπε θα ψηφίσει μόνο τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών.

 

SHARE