ΒΟΥΛΗ – Φ.Γεννηματά: Είστε αριστερός στα πίτουρα και δεξιός στο αλεύρι

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πανηγυρίζουν την τυπική λήξη του αχρείαστου, δικού τους μνημονίου. Που ήταν αποτέλεσμα της δικής τους πολιτικής το α’ εξάμηνο του 2015, το οποίο στοίχισε περίπου 200 δισ. στη χώρα» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.

«Αντί για την κατάθεση δική σας τροπολογίας, ψηφίστε το σχέδιο νόμου που καταθέσαμε για να μην περικοπούν οι συντάξεις» κάλεσε τον Κυρ. Μητοστάκη η κ. Γεννηματά.

«Φωνάζαμε χρόνια για τις επιστροφές από τα ομόλογα. Η ρύθμιση της επιστροφής επί των κερδών ήταν επιβεβλημένη. Τώρα τι έγινε; Σαλαμοποιήθηκε» σημείωσε.

«Βλέπουν πράγματι οι εταίροι μας οριστική έξοδο;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Βλέπουν πως δεν έχουν άλλες οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα, και γιατί υπάρχουν υψηλά πλεονάσματα, και γιατί έχει υποθηκευθεί η δημόσια περιουσία».

«Είναι πράγματι το τέλος των μνημονίων; Όχι βέβαια. Υπάρχουν πράγματι ουσιαστικές ρυθμίσεις για το χρέος; Όχι, δεν υπάρχει κανένα κούρεμα όπως το «τρισκατάρατο», όπως είπε ο κ. Τσίπρας, PSI. Πήραμε μόνο μια αναβολή των τόκων. Η απόφαση είναι σαφής υποχώρηση» είπε.
«Ζητώ να δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ότι θα ψηφίσει την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για να μην περικοπούν οι συντάξεις» είπε.
«Είστε αριστερός στα πίτουρα και δεξιός στο αλεύρι» είπε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στο Αλέξη Τσίπρα.
Παράλληλα η κ. Γεννηματά ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για επαναφορά του κατώτατου μισθού, την ακύρωση της νέας αύξησης της εισφοράς των ελεύθερων επαγγελματιών.
«Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές έχει αρχίσει. Πήραμε σήμερα μια πρώτη γεύση από την πόλωση» κατέληξε η κ. Γεννηματά.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Πρόταση νόμου για την κατάργηση των μειώσεων στις συντάξεις κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.  Η ΔΗΣΥ, μάλιστα, επισημαίνει ότι η ρύθμιση καθίσταται εφικτή, καθώς -όπως τονίζεται- «οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν» μια τέτοια νομοθέτηση.

«Η παράταξή μας έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησης του, με τη κατάργηση του ν.4387/16 και την αντικατάσταση του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο με βάση επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες. Ωστόσο, εκείνο το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019″, σημειώνει η ΔΗΣΥ στην πρόταση νόμου που κατατέθηκε με επικεφαλής τη Φώφη Γεννηματά.

Οι βουλευτές της ΔΗΣΥ επισημαίνουν ότι με το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) επέρχονται δραματικές μειώσεις στις νέες συντάξεις, μέσα από τον τρόπο υπολογισμού τους, με τον οποίο οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας. Αναφέρονται επίσης και στις προβλέψεις του ν. 4472/17, που έχει μάλιστα ενσωματωθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και προβλέπει περικοπές από 1.1.2019 εκτιμώντας ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση για τις παλιές συντάξεις από 1/1/2019, που για τους περισσότερους συνταξιούχους φθάνει το 18%.

Αναλυτικά η πρόταση νόμου έχει ως εξής:

Αιτιολογική Έκθεση

Στην Πρόταση Νόμου «Ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις και προώθηση της επαναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος».

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Όπως είναι γνωστό με το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) επέρχονται δραματικές μειώσεις στις νέες συντάξεις , μέσα από τον τρόπο υπολογισμού τους , με τον οποίο οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επίσης ο νόμος 4387/16 προβλέπει επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων και προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς μεταξύ νέων και παλαιών συντάξεων, την οποία ο μετέπειτα νόμος 4472/17 περικόπτει από 01-01-2019.

Με την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του ν.4472/17, η οποία σημειωτέον ενσωματώθηκε και ψηφίστηκε εκ νέου πριν από ένα μήνα στα πλαίσια του μεσοπροθέσμου προγράμματος 2018-2022, θα υπάρξει σημαντική μείωση για τις παλιές συντάξεις από 1/1/2019, που για τους περισσότερους συνταξιούχους φθάνει το 18%.

Η παράταξή μας έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησης του, με τη κατάργηση του ν.4387/16 και την αντικατάσταση του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο με βάση επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες.

Ωστόσο, εκείνο το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019, η οποία προβλέπεται με τη παρούσα πρόταση νόμου. Άλλωστε, οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ

«Ακύρωση των μειώσεων στις συντάξεις και προώθηση της επαναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος».

Άρθρο μόνο

Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 1 και το άρθρο 2 του νόμου 4472/2017 καταργούνται.

 

SHARE