Βίτσας: Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στα νησιά και στον Εβρο

Αυξάνονται οι προσφυγικές ροές στα νησιά αλλά και στον Εβρο, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος τόνισε ότι στα νησιά, το πρώτο τρίμηνο διαπιστώθηκε αύξηση 33% σε σχέση με πέρυσι.

«Το 2018 υπάρχει μια θα έλεγα αντιστροφή της κατάστασης – δεν έχει να κάνει με το 2015 – αλλά το πρώτο τρίμηνο στα νησιά είχαμε αύξηση 33% σε σχέση με το 2017, ενώ ειδικά από τον Απρίλιο είχαμε ακόμα μεγαλύτερες ροές της τάξης των 150-200 ατόμων την ημέρα», ανέφερε ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε:

«Το καινούργιο στοιχείο είναι ότι αυξάνονται οι ροές και στον Έβρο. Ο φράχτης υπάρχει αλλά και τότε που κατασκευάστηκε έλεγα ότι δεν λύνει κανένα ζήτημα αλλά αλλάζει την κατεύθυνση των ροών. Έχουμε τριπλασιασμό των ροών σε σχέση με το 2017»

Ερωτηθείς αν υπάρχει «άνοιγμα της στρόφιγγας» από την πλευρά της Τουρκίας ο κ. Βίτσας υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Θέματος»,  ότι «η χρησιμοποίηση ανθρώπων σε ειδική κατάσταση όπως οι πρόσφυγες για να πιέσεις άλλα κράτη ή την ΕΕ είναι απαράδεκτη πρακτική όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και την ελάχιστη ανθρώπινη ηθική».

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι κάποιος ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα» είπε.

Αναφορικά με την κατάσταση στα νησιά σημείωσε ότι μόνο στο σύνολο της Μυτιλήνης υπάρχουν 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες και συνέχισε:

«Στόχος μας είναι να αποσυμπιέσουμε τα νησιά και να βελτιώσουμε τις συνθήκες όχι μόνο στους μετανάστες αλλά και στους ντόπιους και αυτό θα γίνει με τρεις τρόπους: να γίνονται ταχύτερα οι διαδικασίες ασύλου,  αυτοί που θα πάρουν άσυλο να μπαίνουν στην ενδοχώρα ή να πηγαίνουν σε άλλες χώρες και όσοι δεν παίρνουν άσυλο να επιστρέφονται στην Τουρκία».

SHARE