>UBS: Πιο πιθανό να χρεοκοπήσει η Ελλάδα το 2012

>

Αναλυτές της UBS εκτιμούν ότι η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα συνάψουν συμφωνίες για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του ελληνικού δανείου, ύψους 8 δισ. ευρώ, αλλά και τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), για να αποφύγουν πιθανή διάχυση της ελληνικής κρίσης μέσω του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο και σε άλλες χώρες.

 Η UBS σε έκθεσή της με χθεσινή ημερομηνία, επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αποφεύγουν για την ώρα την ελληνική χρεοκοπία και φυσικά την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, συμπληρώνοντας ότι η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας τις προσεχείς εβδομάδες είναι 10-20%.
Στο 75% ο PSI
Η συμμετοχή στο PSI δείχνει να αγγίζει το 75%. Ο αρχικός στόχος ήταν 90%, με καταληκτική ημερομηνία την 9η Σεπτεμβρίου. Ο οίκος εκτιμά ωστόσο πως η εφαρμογή του προγράμματος θα προχωρήσει ακόμη και εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 90%, για τον ίδιο λόγο που το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θα αποδεσμεύσουν πιθανότατα την επόμενη δόση: η εναλλακτική είναι μία άτακτη χρεοκοπία, για την οποία τόσο η χώρα, όσο και ο τραπεζικός της κλάδος είναι απροετοίμαστοι.
Αυξημένες πιθανότητες χρεοκοπία το 2012
Η πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας στις αρχές του 2012 ενισχύεται και κυμαίνεται στο 50%-70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS. Αλλά μόνο σε περίπτωση που έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι απαιτούμενοι μηχανισμοί, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση του EFSF και η κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών.
Αν υποτεθεί ότι η Ελλάδα λαμβάνει την επόμενη δόση, η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα ακολουθήσει στις αρχές Δεκεμβρίου, εξηγεί ο οίκος. Είναι πιθανό η Ελλάδα να μην καταφέρει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, γεγονός που θα κλιμακώσει την πιθανότητα χρεοκοπίας έως τα τέλη του 2011.
«Καθυστερημένη χρεοκοπία»
Στην περίπτωση της «καθυστερημένης χρεοκοπίας», ένα μέρος του κινδύνου που προεξοφλείται σήμερα στις τιμές της αγοράς θα υποχωρήσει, αλλά προσωρινά. Ο οίκος συγκαταλέγει στους ωφελημένους βραχυπρόθεσμα τα ίδια κεφάλαια και τις πιστωτικές αγορές (πχ. οι τιμές των μετοχών, τα spreads των CDS, το κόστος χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών)αλλά και το ευρώ. Τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια θα χάσουν μερικά από τα πρόσφατα κέρδη τους.
Οι αναλυτές της UBS ωστόσο υπογραμμίζουν πως το όποιο ράλι ανακούφισης θα είναι προσωρινό και ρηχό. Τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν τη χρεοκοπία, αυτά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της απουσίας ανάπτυξης θα μείνουν άλυτα, εξασφαλίζοντας μόνο περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές για τις αγορές. Μια βραχυπρόθεσμη επέκταση της ελληνικής χρηματοδότησης θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για την αντιμετώπιση ορισμένων από τις ανωτέρω προκλήσεις, σημειώνεται στην έκθεση.
Απαισιοδοξία και για την Ευρζώνη
Απαισιόδοξα είναι τα σχόλια της UBS και για την Ευρωζώνη, καθώς αναφέρει ότι έχει εισέλθει σε πιο επικίνδυνη φάση. Οι χρηματοοικονομικές και τραπεζικές πιέσεις είναι προφανείς, ενώ κλιμακώνονται οι ανησυχίες για κρατική χρεοκοπία.
Παρά τα σημάδια από την Ουάσιγκτον το περασμένο σαββατοκύριακο ότιοι Ευρωπαίοι και οι παγκόσμιοι ηγέτες είναι πρόθυμοι να εξετάσουν την ανάληψη αποφασιστικότερων δράσεων, δεν παρατηρούνται συγκεκριμένα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ η ολοένα αυξανόμενη αβεβαιότητα απειλεί την ήδη εξασθενημένη παγκόσμια οικονομία.

SHARE