Τσακαλώτος: «Τυπική εκκρεμότητα η εκταμίευση της υποδόσης»

Σε «τυπική εκκρεμότητα» απέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM, εκφράζοντας παράλληλα, την πεποίθηση ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου σε δηλώσεις που έκανε μετά την ενημέρωση της ΚΟ των ΑΝΕΛ για το πολυνομοσχέδιο.

Νωρίτερα, το ΔΣ του ESM αποφάσισε να μην εκταμιεύσει την υποδόση του 1 δισ ευρώ προς την Ελλάδα ζητώντας περισσότερα στοιχεία για την πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «τυπική εκκρεμότητα», η οποία θα διευθετηθεί έως την επόμενη εβδομάδα, όταν και συνεδριάζει εκ νέου ο ESM.

Ο υπουργός δήλωσε ότι ενημέρωσε σήμερα τους βουλευτές και τους συνεργάτες όσων απουσίαζαν, για την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και για το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί σήμερα και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, ενώ το χαρακτήρισε «εύκολο» εκτιμώντας ότι οι βουλευτές θα το υπερψηφίσουν.

Νομοτεχνική βελτίωση για τον ΕΝΦΙΑ

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ επανέλαβε ότι οι αυξήσεις στις λαικές περιοχές δεν θα είναι μεγάλες και δεν θα ξεπεράσουν τα 20 ευρώ ετησίως. «Όλοι έχουν τον προβληματισμό τους, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε ότι για τον ΕΝΦΙΑ θα έλθει νομοτεχνική βελτίωση στις Επιτροπές της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Επίσης, χαρακτήρισε την τοποθετήσή του αναφορικά με τις συντάξεις «συνοπτικότατη και περιεκτικότατη», καθώς επανέλαβε όσα είπε και στην ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Από την μεριά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών «μας μεταβίβασε την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά την έξοδο από το μνημόνιο», προσθέτοντας ότι «εποπτεία θα υπάρχει, αλλά το σημαντικό είναι ότι βγαίνουμε από την επιτροπεία», ενώ ερωτηθείς αν πείστηκαν από την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών, ο κ. Λαζαρίδης απάντησε χαρακτηριστικά «ναι, μας έπεισε».

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε άγνοια για το αν θα υπάρξει συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ «είχα προτείνει να μην γίνει άλλα ότι αποφασίσουν».

SHARE