Τσακαλώτος στο Reuters: Προς μείωση ασφαλιστικών εισφορών- “Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι πολύ υψηλό”

Σε ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων μακροπρόθεσμα, αλλά και μειώσεων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στο Reuters.

Η Ελλάδα είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτεί το χρέος της μετά τα μέτρα ελάφρυνσης που συμφωνήθηκαν, είπε ο υπουργός.

Ενόψει συναντήσεων που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με επενδυτές στη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη, ο Τσακαλώτος είπε ότι η συμφωνία για το χρέος προσφέρει ένα καθαρό διάδρομο στους επενδυτές, “είτε μιλάμε για ένα 10ετές ομόλογο ή για ξένες άμεσες επενδύσεις”.

«Τους είχα πει ότι όλα τα κομμάτια του πάζλ θα ενωθούν και ενώθηκαν» είπε, αναφερόμενος σε ένα προηγούμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ. «Αυτή τη φορά θέλω απλά να συζητήσουμε τις απόψεις τους, τις απόψεις μου, για ποιο λόγο πρέπει να είμαστε πιο σίγουροι για την Ελλάδα μετά την 21η Αυγούστου όταν φύγουμε από το πρόγραμμα» προσέθεσε.

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους για να διατηρήσει την πρόσβαση στις αγορές και να εξυπηρετήσει το χρέος της μακροπρόθεσμα, όπως υποστήριξε την προηγούμενη εβδομάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τσακαλώτος πως η υπόσχεση που έδωσαν το 2017 οι Ευρωπαίοι να κάνουν περισσότερα αν χρειαστεί αποτελεί ένα επιπλέον μαξιλάρι ασφαλείας.

«Όπως έχουν τα πράγματα τώρα και αν υπάρξει σοβαρότητα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές από εδώ και έπειτα, οι οποίες θα προβλέπουν βιώσιμη ανάπτυξη και θα αντιμετωπίζουν σοβαρά την στρατηγική μας για την ανάπτυξη, τότε πιστεύω ότι υπάρχουν όλοι οι όροι για τη βιωσιμότητα» επισήμανε.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει το βάρος του χρέους μέσω μεταρρυθμίσεων και υψηλότερης ανάπτυξης, καθώς και μέσω μέτρων ελάφρυνσης.

Το πρακτορείο αναφέρει πως η Ελλάδα έχει υπερβεί ως τώρα τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά η χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ακόμα περισσότερη λιτότητα τα επόμενα δύο χρόνια και να επιτύχει ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και 2,2% από το 2023 ως το 2060, αλλά το ΔΝΤ έχει χαρακτηρίσει τους στόχους αυτούς φιλόδοξους.

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε στο Reuters πως το επίπεδο της λιτότητας είναι πολύ υψηλότερο από το επιθυμητό, αλλά το ζήτημα μπορεί να επανεξεταστεί μακροπρόθεσμα. «Το πρωτογενές πλεόνασμα, αν με ρωτήσετε ως οικονομολόγο, είναι πολύ υψηλό» , είπε και τόνισε: «Οι ευρωπαϊκές οικονομίες γενικότερα έχουν ένα πλαίσιο που δίνει πολύ έμφαση στη δημοσιονομική λιτότητα».

Στην βάση αυτή άφησε ανοικτό παράθυρο να αναθεωρηθούν τα πλεονάσματα: «Η ελληνική κυβέρνηση θα το κοιτάξει αυτό και το ίδιο θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών, να δουν αν το ΔΝΤ έχει δίκιο, αν υπάρξει πρόβλημα με την βιωσιμότητα. Εννοώ ότι είναι μια εμπειρική ερώτηση, όχι μια a priori», είπε.

Η Ελλάδα είναι σε τροχιά να ξεπεράσει τους στόχους ξανά φέτος, κάτι που αφήνει περιθώριο να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα σε αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Κατά το Reuters το επιτελείο Τσακαλώτου θα προτείνει σύντομα που θα πρέπει να ξοδευτούν τα επιπλέον κεφάλαια.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε στο πρακτορείο ότι θα πρέπει να υπάρχει καλύτερη δημοσιονομική στόχευση και ότι η μείωση του φόρου περιουσίας και εισοδήματος είναι υπό συζήτηση. Κατά το δημοσίευμα η Ελλάδα θέλει να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να αυξήσει τον βασικό μισθό, και ίσως επίσης μειώσει το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.

«Αυτό που είναι πραγματικό πρόβλημα… είναι ποιος πληρώνει αυτούς τους φόρους, σε αυτό θα επικεντρωθούμε, γι’ αυτό είπα ότι ίσως να εξετάσουμε την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Επειδή υπάρχουν ξεκάθαρα αρκετοί αυτοαπασχολούμενοι και μικρές επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν τόσο από την αύξηση των φόρων όσο και από την κοινωνική ασφάλεια», τόνισε.

SHARE