Τσακαλώτος: Μέχρι το τέλος του χρόνου το σχέδιο για το πότε θα βγούμε στις αγορές – Επιστροφή στην κανονικότητα

«Για τη μείωση του αφορολόγητου το 2020, συνιστώ υπομονή, όπως συνιστούσα και σε όσους και όσες προκαταλάμβαναν τη μείωση των συντάξεων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτος, μιλώντας στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Σαφές το υπονοούμενο, ότι είναι πολύ πιθανό να μην ισχύσει η μείωση, όπως δεν ίσχυσε η μείωση των συντάξεων από 1/1/2019.

«Μετά την έξοδο από τα μνημόνια δημιουργούμε πλέον τις συνθήκες για ανάκαμψη, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και χρησιμοποιώντας το δημοσιονομικό χώρο για να τονώσουμε την πραγματική οικονομία» αναφέρει  ο κ. Τσακαλώτος. «Επιστρέφουμε στην κανονικότητα» δηλώνει χαρακτηριστικά .

Αναφερόμενος στο πότε θα βγούμε στις αγορές, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι τη συγκεκριμένη περίοδο υπάρχει μεγάλη μεταβλητότητα στα επιτόκια και κάνει γνωστό ότι επειδή επιστρέφουμε στην κανονικότητα,  ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους), μέχρι το τέλος του χρόνου θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες για το 2019 και ένα πλαίσιο προγραμματισμού για το πόσες φορές και σε τι χρονικό ορίζοντα θα βγούμε στις αγορές.

Ο υπουργός σημειώνει ακόμα ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στη λήξη της κοινοβουλευτικής θητείας.

«Τα μέτρα-αντίμετρα που ψηφίστηκαν για το 2019 και το 2020 ήταν προϊόν ενός συμβιβασμού στην αντιπαράθεση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ. Γνωρίζετε ότι το 2016 το ΔΝΤ απαιτούσε μια πολύ μεγάλη μείωση του αφορολόγητου. Τελικά, έπειτα από διαπραγματεύσεις υπήρξε ένας συμβιβασμός σε μια μικρή μείωση η οποία μάλιστα δεν ήταν οριζόντια και δεν είτε τις ίδιες επιπτώσεις για όλες τις κατηγορίες φορολογουμένων. Για παράδειγμα το αφορολόγητο 9.100 ευρώ ισχύει για φορολογούμενο με δύο παιδιά ενώ για κάποιον με τρία παιδιά είναι μεγαλύτερο».

SHARE