Τσακαλώτος – Λάρισα: Η μείωση αφορολογήτου από το 2020 – “Δεν είναι στο χέρι μας αν θα παραμείνει το ΔΝΤ”

 

“Πρέπει να διορθωθεί η αδικία του βάρους της υπερφορολόγησης μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών. Ήταν και είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι πολλοί χρωστάνε λίγα και οι λίγοι, πολλά” τόνισε μεταξύ άλλων στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος περιοδεύει σήμερα στη Λάρισα.
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως “με την πάταξη της φοροδιαφυγής θα πετύχουμε μείωση των φόρων κατά 3,5 δις ευρώ μέσα στα επόμενα 5 χρόνια”.

Αναφερόμενος στις φήμες που διαδίδονται για εφαρμογή της μείωσης του αφορολόγητου εισοδήματος μέσα στο 2019 αντί του 2020 όπως προβλέπεται, απάντησε πως “ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας κάποιων” και ιδιαιτέρως των ΜΜΕ.
“Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί από το 4% στις 1,5%. Δεν έχω δεχθεί καμία πίεση και δεν ξέρω πως έχει προκύψει ”.

Σε ότι αφορά το σχέδιο ανάπτυξης το οποίο είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να καταθέσει προς έγκριση στο Eurogroup που θα διεξαχθεί αμέσως μετά το Πάσχα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί προς διαβούλευση. “Θα απευθύνεται στις αγορές, στα κράτη – μέλη, τους θεσμούς και φυσικά την ελληνική κοινωνία”.

Ο Υπουργός Οικονομικών παρατήρησε πως την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια θα ακολουθήσει “περίοδος παρακολούθησης”, όπως συνέβη με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο ενώ σημείωσε πως “δεν είναι στο χέρι μας αν θα παραμείνει το Δ.Ν.Τ ή όχι”.

Από το πρωί ο Υπουργός είχε σειρά επαφών με θεσμικούς παράγοντες και εκπροσώπους τοπικών φορέων της Λάρισας και της Θεσσαλίας.

Αρχικά συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό οι οποίοι του έθεσαν ζητήματα όπως: την απλοποίηση των διαδικασιών για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων, την μείωση των χρηματοδοτήσεων, για το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.α

Ακολούθησαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Θεσσαλικών και Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Αχιλέα Νταβέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο, τον πρόεδρο του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο και τα υπόλοιπα μέλη του καθώς και με τον νέο πρόεδρο του παραρτήματος Θεσσαλίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Χρόνη Ισσακίδη.


ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

SHARE