Τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019

Δεκαέξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν με τροπολογία που κατέθεσαν χθες το βράδυ οι επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να γίνουν μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, κατ’ εξαίρεση.

Συγκεκριμένα, ζητούν τη διενέργεια των επομένων δημοτικών και περιφερειακών εκλογώντην προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τον Κλεισθένη.

«Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος των προτεινόμενων αλλαγών και την ανάγκη αρμονικής υιοθέτησής τους και ομαλής μετάβασης στο προτεινόμενο σύγχρονο, δημοκρατικότερο και αναλογικότερο εκλογικό σύστημα για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών, καθώς και το γεγονός ότι η τρέχουσα θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών είναι εκτενής και ανέρχεται στα πέντε έτη, με την παρούσα τροπολογία προτείνεται, κατ’ εξαίρεση και για την πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου, η διενέργεια των αμέσως επόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023», αναφέρουν στην αιτιολογική έκθεση οι βουλευτές.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας.

Ξυδάκης : Η τροπολογία των 16 βουλευτών μάλλον θα γίνει αποδεκτή

“Νομίζω ότι κανονικά τότε πρέπει να γίνουν (σ.σ. οι αυτοδιοικητικές εκλογές). Επανερχόμαστε στην κανονικότητα. Η τροπολογία μάλλον θα γίνει αποδεκτή για να κινητοποιηθούν τόσοι βουλευτές” δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, αναφορικά με τηντροπολογία που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Δημήτρη Καμπουράκη και Βασίλη Λυριτζή.

“Από τις συζητήσεις που έγιναν και πριν την εισαγωγή του νομοσχεδίου, υπάρχουν κάποιες σκέψεις ότι μπορεί να δυσκολέψει η κατάσταση, αλλά υπάρχουν και πολλά επιχειρήματα ότι δίνονται μεγάλες εξουσίες και αρμοδιότητες στον δήμαρχο. Κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση νομίζω ότι συναντά επιφυλάξεις αντιρρήσεις και ενδεχομένως να χρειαστούν και διορθώσεις αλλά θα το δούμε στην πράξη. Και στον Καποδίστρια και στον Καλλικράτη υπήρχαν θέματα, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές” ανέφερε σχετικά με τον Κλεισθένη.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενες φοροαπαλλαγές απάντησε ότι “γνωρίζουμε πλέον ότι μία από τις στρατηγικές της δημοσιονομικής διάρθρωσης είναι να έχεις μια ανάσα και να κάνεις μικρορυθμίσεις για να ανακουφίσεις τους πολίτες”.

“Ο κ. Μητσοτάκης λέει και μερικά πράγματα μαγικά, λέει ότι οι ξένες επενδύσεις θα έρθουν γιατί είναι ο ίδιος φιλικός, είπε ότι θα υπάρξει ένα τσουνάμι επενδύσεων έως 100 δις και θα γίνουν τρία συνέδρια και ξαφνικά θα ρέουν και είπε ότι αυτομάτως θα μειώσει τις φορολογίες με το να μειώσει δαπάνες. Οι δαπάνες σύμφωνα με όσα λένε οι δανειστές, έχουν φτάσει σε οριακά σημεία” τόνισε.

SHARE