Τρόμο προκαλούν τα “κόκκινα” δάνεια – Στα σκαριά φορέας για τη διαχείριση τους

Με τις αρμόδιες Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή και με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των συναλλαγών στο ΧΑ συνεχίζεται η συζήτηση για το μέλλον και τις προκλήσεις των ελληνικών τραπεζών μετά τη “Μαύρη Τετάρτη” και την “βουτιά” των τραπεζικών μετοχών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση διερευνά, κατόπιν πρότασης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Asset Production Scheme (APS), ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό, πρόσθεταν οι ίδιοι, θα αποτελεί μόνον ένα μικρό κομμάτι της συνολικής στρατηγικής για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν μέσω του σχήματος αυτού να “ξεφορτώσουν” σε εταιρείες ειδικού σκοπού μέρος των κόκκινων δανείων τους.

Όπως εκτιμάται οι εταιρείες ειδικού σκοπού θα εκδώσουν ομόλογα που θα φέρουν κρατικές εγγυήσεις και θα μπορούν να διατεθούν σε επενδυτές και να διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, δημιουργώντας έτσι μια πραγματική αγορά NPLs.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία «οχημάτων» για τη διαχείριση κόκκινων δανείων.

Bloomberg: Τη δημιουργία bad bank για τα επισφαλή δάνεια εξετάζουν οι ελληνικές αρχές

 

SHARE