ΤΡΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ …”ΦΩΤΙΑ” ΣΤΟΝ Α. ΤΣΙΠΡΑ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ, ΟΛΑΝΤ, ΓΙΟΥΝΚΕΡ

Anhang_1414141616657556

Α. ΜΕΡΚΕΛ: Ολοκλήρωση ή επέκταση του προγράμματος – ΟΛΑΝΤ: Να τηρηθούν οι κανόνες – ΓΙΟΥΝΚΕΡ: Βρείτε ισοδύναμα – 

Η Ελλάδα έχει τις εξής δύο επιλογές: επέκταση προγράμματος ή εκπλήρωσή του έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες η Γερμανίδα Kαγκελάριος Angela Merkel. 

“Αν το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί, τότε θα ήθελα να δω το αίτημα για αυτή την επέκταση το συντομότερο δυνατό, αν πάλι πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, τότε επίσης θα ήθελα να το δω να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατό”, σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Merkel.

H ίδια υπογράμμισε ότι το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα είναι σε ισχύ και θα πρέπει να επεκταθεί, ενώ κάλεσε την Ελλάδα να αποφασίσει σύντομα για τη χρηματοδότηση. 

Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις, σημείωσε η κα Merkel, για να συμπληρώσει: Είπα στον Τσίπρα ότι είμαι έτοιμη να συνεργαστώ μαζί του, ήταν μία φιλική συνάντηση.

Juncker: Ισοδύναμα για τα μέτρα που θα ακυρωθούν

Μια βάση στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα έθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean Claude Juncker: να ακυρωθούν ορισμένα αντικοινωνικά μέτρα, αλλά να αντικατασταθούν με άλλα ισοδύναμης απόδοσης ώστε να μην επηρεαστούν τα έσοδα.

“Ακούσαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει μέτρα επειδή είναι αντικοινωνκά. Πράγματι, μπορεί να είναι αντικοινωνικά. Αλλά από την πλευρά των εσόδων, θα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλα μέτρα ισόποσης αξίας”, δήλωσε ο Juncker.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. “Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%”.

Ο Juncker επανέλαβε ότι παραμένει ανήσυχος μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup της Δευτέρας, προσθέτοντας ότι μένει πολλή δουλειά να γίνει.

F. Hollande: Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιθυμεί να προσαρμόσει το πρόγραμμα με βάση τις δεσμεύσεις προς τους Έλληνες ψηφοφόρους, με βάση τη φωνή της δημοκρατίας, δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Francois Hollande.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το περίγραμμα των προθέσεών του, η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως θα υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό περιθώριο, αλλά η στρατηγική θα πρέπει να δίνει την δυνατότητα στους Ευρωπαίους να διασφαλίσουν ότι θα είναι αξιόπιστο.

Υπογράμμισε επίσης πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο γιατί αν το πρόγραμμα επεκταθεί η προσαρμοστεί , θα πρέπει να διασφαλιστεί πως τα εθνικά κοινοβούλια θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για να το ψηφίσουν.

SHARE