ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Προς αναβάθμιση καλυμμένων ομολογιών σε investment grade

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας την περασμένη εβδομάδα ανοίγει το δρόμο στον οίκο αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίσει και ορισμένα εγχώρια καλυμμένα ομόλογα στην κλίμακα επενδυτικής διαβάθμισης (investment grade). Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε σε δηλώσεις του στο διεθνές πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg o αναλυτής της Commerzbank, Mίχαελ Βάιγκερντινγκ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι πια αρκετά πιθανή η η αξιολόγηση «investment grade» για ελληνικά καλυμμένα ομόλογα με επαρκή συμπληρωματική εξασφάλιση, συμπεριλαμβανομένων των ομολόγων της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας.

Μία τέτοια εξέλιξη θα βοθήσει τις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές, έως ότου υπάρξει διεθνές περιβάλλον κατάλληλο που να επιτρέψει στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να προβούν σε νέες εκδόσεις με λογικό επιτόκιο.

Όπως μεταδίδει η Ναυτεμπορικη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τουλάχιστον δύο συστημικές τράπεζες βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με διεθνείς οίκους αξιολόγησης και διεξάγουν due diligence προκειμένου οι οίκοι αυτοί να δώσουν επενδυτική διαβάθμιση (investment grade) σε καλυμμένες ομολογίες των συγκεκριμένων τραπεζών.

SHARE