Τράπεζες: Περιμένουν σήμερα “αναστάσιμο” μήνυμα από τον Στουρνάρα…

 

Το σχέδιο για τη βιώσιμη επίλυση του ζητήματος των κόκκινων δανείων θα παρουσιάσει επισήμως σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bankwars, στελέχη της ΤτΕ με επικεφαλής τον κ. Σπύρο Παντελιά θα παρουσιάσουν το σχέδιο στην επικεφαλής του SSM Ντανιέλ Νουί.

Η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει την δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού, στο οποίο θα μεταφερθούν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις -οι οποίες είναι είδος περιουσιακού στοιχείου.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μεταφέρουν περίπου το 50% των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε αυτό το όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο εν συνεχεία θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περί τα 42 δισ. ευρώ σε «κόκκινα δάνεια» από τις τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι με το εν λόγω σχέδιο μπορούν να μειωθούν τα NPL’s κατά 50%, κάτι που θα έσωζε τις τράπεζες από περιπέτειες οι οποίες θα οδηγούσαν σε νέες ανακεφαλαιοποιήσεις. Εκτιμάται δε ότι η επίπτωση για τα κεφάλαια των τραπεζών δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 3 έως 5 δις ευρώ και κρίνεται απόλυτα ελεγχόμενη.

Υπενθυμίζεται, ότι εναλλακτικό σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 15 έως 20 δισ. ευρώ, έχει υποβάλει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο στηρίζεται στο λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο» και λειτουργεί με εγγυήσεις που θα παράσχει το ελληνικό δημόσιο αξιοποιώντας μέρος των αδιάθετων κεφαλαίων του τρίτου προγράμματος.

Τράπεζες σε κρίση: Βάλλονται από παντού, ελπίζουν στον Στουρνάρα – Τεράστιες ευθύνες δανειστών – κυβέρνησης που μοιράζουν…κόλυβα

SHARE