Τράπεζες – Κυβέρνηση διαφώνησαν μπροστά στους δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας – “Οχι” τραπεζών σε οριζόντιο “κούρεμα”

Δεν βρέθηκε λύση στις διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών για το πώς θα αντικατασταθεί ο νόμος Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία και έχει πάρει παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Στη χθεσινή συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, για το θέμα αυτό,διαπιστώθηκαν οι παρακάτω διαφορετικές εκτιμήσεις:

α) Η κυβέρνηση επιθυμεί η προστασία της πρώτης κατοικίας να παραμείνει κοντά στα σημερινά επίπεδα, κατά μέσο όρο στις 200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο ισχύων νόμος έχει όρια προστασίας από 180.000 ευρώ για τον άγαμο μέχρι 280.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.

Οι τράπεζες κατεβάζουν τον πήχη προστασίας της πρώτης κατοικίας στις 100.000 ευρώ, με διάθεση, ωστόσο, να διαπραγματευθούν αύξηση του ορίου αυτού μέχρι τις 120.000 – 130.000 μάξιμουμ.

β) Η κυβέρνηση θέλει η προστασία στην πρώτη κατοικία να χορηγείται όχι μόνο για τα στεγαστικά δάνεια, αλλά και για τις περιπτώσεις ακινήτων που συνιστούν πρώτη κατοικία, τα οποία έχουν μπει ως εξασφαλίσεις σε δάνεια για επιχειρηματική/εμπορική δραστηριότητα.

Επ΄ αυτού οι τράπεζες είναι κάθετα αντίθετες, εκτιμώντας ότι η προστασία πρέπει να παρέχεται μόνο όταν η πρώτη κατοικία συνδέεται με δάνειο στεγαστικής πίστης. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως υποστηρίζουν, η βεντάλια του καθεστώτος προστασίας ανοίγει για όλες τις κατηγορίες δανείων, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και μεγάλων καταναλωτικών, τη στιγμή που ήδη τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια σε καθεστώς προστασίας ανέρχονται σε 16 δις. ευρώ.

γ) Οι τράπεζες λένε “ναι” στο “κούρεμα” για τα δάνεια που θα μπουν σε ρύθμιση, αλλά αυτό να εξετάζεται και να διαμορφώνεται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και σε καμία περίπτωση να είναι οριζόντιο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει ένα “κούρεμα” οριζόντιου τύπου, στη βάση του ύψους του δανείου και της τρέχουσας εμπορικής αξίας του ακινήτου. Έτσι, π.χ. αν γίνεται λόγος για δάνειο 200.000 ευρώ και τρέχουσα αξία ακινήτου 100.000 ευρώ, να “κουρεύεται” η διαφορά των 100.000 ευρώ και το εναπομείναν ποσό να αποτελεί τη νέα δανειακή σύμβαση, με την οφειλή να ρυθμίζεται για τα επόμενα 20 χρόνια με χαμηλό επιτόκιο. Τη δόση που θα προκύπτει από αυτή τη ρύθμιση, θα έρχεται στη συνέχεια να επιδοτεί κατά το 1/3 το κράτος.

Στη συνάντηση, από πλευράς τραπεζών συμμετείχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Φ. Καραβίας (Eurobank), Β. Ψάλτης (Alpha Bank), X. Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) και Π. Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και πρόεδρος της Επιτροπής των τραπεζών για τα NPLs Θ. Καλαντώνης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γ. Χαντζηνικολάου, αντικαθιστώντας τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Ν. Καραμούζη που απουσίαζε στο εξωτερικό και η γενική γραμματέας της ΕΕΤ, Χ. Απαλαγάκη.