Τράπεζες: Η επιτυχία στα stress tests και ποιοί την αμφισβητούν – Ο Δούρειος Ίππος ΔΝΤ και μειοψηφίας του SSM

 

Στις 31 Ιανουαρίου 2018, την ημέρα που η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωνε τους όρους βάσει των οποίων θα πραγματοποιηθούν τα stress test στις ευρωπαϊκές τράπεζες, στο bankwars επισημαίναμε τα εξής:

1.Τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες θα έχουν ολοκληρωθεί ως τον Μάιο. Προηγούνται των άλλων,  προκειμένου τυχόν κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν, να καλυφθούν  άμεσα από τα διαθέσιμα κεφάλαια του τρίτου μνημονίου που λήγει τον Αύγουστο.

2.Αξιόπιστες τραπζεκές πηγές επισήμαναν στο bankwars ότι με τα μέχρις στιγμής δεδομένα, δεν αναμένεται να προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες. Η τελευταία επίσκεψη των ελλήνων τραπεζιτών στον SSM και την Ντ.Νουί ήταν αρκετά ενθαρρυντική ως προς αυτό.

3. Οι ίδιες πηγές όμως, σημειώνουν, ότι στον ευρωπαικό μηχανισμό, υπάρχει μια μειοψηφία (στον εποπτικό μηχανισμό) που τάσσεται υπέρ της άμεσης ενίσχυσης των τραπεζών με νέα κεφάλαια (5-8 δισ. σύμφωνα και με την πάγια θέση του ΔΝΤ), ώστε να είναι κατά 100% εξασφαλισμένο, ότι με την λήξη του μνημονίου τον Αύγουστο, δεν θα υπάρξει ένα “ξαφνικό” πρόβλημα. Η πλειοψηφία του ευρωπαικού μηχανισμού αντίθετα, θεωρεί ότι οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αρκετά καλά τα ανοίγματα από τα κόκκινα δάνεια και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν ακόμα καλύτερα με την ταχύτερη υλοποίηση των πλειστηριασμών.

Το όλο θέμα “καίει” κυριολεκτικά τουν νυν μετόχους των τραπεζών που σε καμία παρίπτωση δεν θα ήθελαν να ξανα-χάσουν τα κεφάλαιά τους, ενώ έχει και …πολιτική ουρά, καθώς απειλεί να ανατρέψει το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία που έχει εμπεδωθεί στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους και στο οποίο έχει ποντάρει η κυβέρνηση για προσέλκυση επενδύσεων.

Εν κατακλείδι, η όποια απόφαση για τα stress tests, ναι μεν έχει την τραπεζική – λογιστική της αποτύπωση, αλλά στην ουσία είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση. Και προς τα που θα γείρει η πλάστιγγα, “λόγο” θα έχουν και τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία στις 4 Μαρτίου. Η ευρωζώνη, δεν έχει την πολυτέλεια να διυλύει τον κώνωπα με την περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, βάζοντας φυτίλι για την πραγματική “βόμβα” που κρύβουν μέσα τους άλλες μεγάλες τράπεζες, με πρώτες τις ιταλικές.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, είτε στα δημοσιονομικά, είτε στα χρηματοοικονομικά, ένα έχουν αποδείξει όλα τα προ και μετά μνημονίων χρόνια: “Τακτοποιούν” τα νούμερα ανάλογα με το ποιές πολιτικές προωθούνται από τους πραγματικούς ηγήτορες του ευρωσυστήματος.

Και κατά πως φαίνεται, η “γραμμή” τώρα είναι “την Ελλάδα δεν την πειράζουμε άλλο. Μας αρκεί που υπακούει και ελέγχουμε, με τη θέλησή της μάλιστα, την πορεία της”.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]