Τραμπ κατά FED για την αύξηση επιτοκίων – Άνοδος στη Wall

Στη Wall Street, εν αναμονή των εμπορικών συζητήσεων ΗΠΑ-Κίνας μέσα στην εβδομάδα, ο Dow Jones κέρδισε 89,37 μονάδες (0,35%) κλείνοντας στις 25.758,69 μονάδες, ο Nasdaq κέρδισε 0,06% κλείνοντας στις 7.821,01 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κέρδισε 0,24% κλείνοντας  στις 2.857,05 μονάδες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι συζητήσεις θα είναι διήμερες και θα λάβουν χώρα στην Ουάσινγκτον την Τρίτη και την Τετάρτη λίγο πριν επιβληθούν νέοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ.

Λίγο πριν το κλείσιμο των συναλλαγών το κλίμα επιβάρυναν οι επικριτικές αναφορές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη νομισματική πολιτική της Federal Reserve.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε στο Reuters ότι “δεν τον ενθουσιάζει η αύξηση των επιτοκίων που αποφάσισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την Κίνα και την Ευρώπη ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους.
Ο Τραμπ, ο οποίος διόρισε πέρσι τον Πάουελ στη θέση της Τζάνετ Γιέλεν, είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ότι διαφωνεί με την αύξηση των επιτοκίων και πιστεύει πως η Fed θα έπρεπε να τον “διευκολύνει” περισσότερο. “Θα έπρεπε να μου δίνεται κάποια βοήθεια από τη Fed”, είπε χαρακτηριστικά. “Δεν είμαι ενθουσιασμένος με την αύξηση των επιτοκίων” εκ μέρους του Πάουελ, συνέχισε, τονίζοντας ότι θα ασκεί κριτική στην ομοσπονδιακή τράπεζα αν συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.
Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει στην ανεξαρτησία της Fed, απάντησε ότι πιστεύει πως η Fed πρέπει να κάνει “ό,τι είναι καλό για τη χώρα”.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της και ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν το ίδιο με το ευρώ. Όπως είπε, όταν οι ΗΠΑ έβαλαν δασμούς στην Κίνα, το Πεκίνο μείωσε τεχνητά την αξία του γιουάν.

SHARE