Τούρκικη λίρα σε νέο χαμηλό – Κίνδυνοι για την οικονομία

 

Βυθίζεται μετά τη νέα διολίσθηση η τουρκική λίρα,  που υποχώρησε ως το ιστορικό χαμηλό των 4,8450 λιρών έναντι του δολαρίου.

Από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει χάσει έως και το 21% της αξίας της, όπως αναφέρει το Reuters.

Ο Ερντογάν, που αυτοαποκαλείται «εχθρός των επιτοκίων» θέλει τα κόστη δανεισμού να χαμηλώσουν προκειμένου να δοθεί ώθηση στην πιστωτική ανάπτυξη και τις κατασκευές, ενώ την περασμένη εβδομάδα δήλωσε πως αν εκλεγεί στις 24 Ιουνίου, θα επιδιώξει να αυξήσει τον έλεγχό του επί της νομισματικής πολιτικής της χώρας.

Οι οίκοι αξιολόγησης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νομισματική πολιτική, με τον αναλυτή της S&P Global, Frank Gill, να δηλώνει στο Reuters πως τα οικονομικά της κυβέρνησης θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ταχύτατα αν οι αρχές δεν καταφέρουν να αποσοβήσουν τις πιέσεις που δέχονται η λίρα και το κρατικό κόστος δανεισμού.

Παράλληλα, η Fitch προειδοποίησε ότι το πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας κινδυνεύει, εάν περιοριστεί η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας μετά τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, που αναμένεται να ενισχύσουν τις εξουσίες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι επενδυτές θέλουν να δουν αποφασιστικές αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να χαλιναγωγηθεί ο διψήφιος πληθωρισμός και τα σχόλια του προέδρου ενισχύσουν της ανησυχίες αναφορικά με τη δυνατότητα που έχει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να το πράξει.

Σημειώνεται πως η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 14,95%.

 

Καμπανάκι από S&P: Η οικονομία της Τουρκίας μπορεί να επιδεινωθεί ραγδαία

SHARE