Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό

Τουρκικά μαχητικά παρενόχλησαν το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες kατά την επιστροφή από τη Ρω στη Ρόδο.

Σύμφωνα με το on alert μόλις το ελικόπτερο τύπου Chinook που μετέφερε τον Πρωθυπουργό, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, και την κυβερνητική αντιπροσωπεία απογειώθηκε από την Ρω   δέχτηκε «λεκτική παρενόχληση» δια ασυρμάτου.

Το τουρκικό ραντάρ ενημέρωνε τους πιλότους του ελικοπτέρου που μετέφεραν τον πρωθυπουργό ότι βρίσκονται εντός «τουρκικού FIR» και οφείλουν ν’ αποχωρήσουν την ώρα που το μέσο της Αεροπορίας Στρατού πετούσε Νοτιοδυτικά της Μεγίστης ενώ δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία πετούσαν στα 10.000 πόδια και δεν είχαν παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας, ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου, που πετούσε στα 1.500 πόδια, στοιχεία πτήσης.

Το Chinook συνέχισε την πορεία του ενώ οι ιπτάμενοι δεν απάντησαν στην προκλητική ενέργεια της Τουρκίας.

Ενημέρωσαν άμεσα τον Πρωθυπουργό και τον ΑΓΕΕΘΑ.

Αμέσως στο σημείο βρέθηκαν, πετώντας στα 20.000 πόδια στον δικό μας εναέριο χώρο, δύο ελληνικά μαχητικά και με την εμφάνισή τους τα τουρκικά  έφυγαν ανατολικά.

Την εμφάνιση και αναχώρηση των τουρκικών μαχητικών παρακολούθησαν από το Σινούκ ο Πρωθυπουργός και ο ΑΓΕΕΘΑ.

Ωστόσο λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι άρχισαν την προκλητική τους συμπεριφορά οι Τούρκοι μ’ ένα ζευγάρι F-16 που είχε απογειωθεί από το Dalaman και προσπαθούσαν συνεχώς να περάσουν εντός του FIR Αθηνών.

Τα πρώτα F-16 από τη Λήμνο είναι που εμπλέκονται.  Προσπαθούσαν να γίνουν «η ασπίδα» στις προσπάθειες των Τούρκων πιλότων. Το αεροπορικό «παιχνίδι» αεροπορικής στρατηγικής αναπτύχθηκε από τα 15.000 πόδια έως και πολύ χαμηλότερα στα 2000 με τις συνεχίσεις προσπάθειες των Τούρκων να «κόψουν» το Ελληνικό FIR πράγμα που έκαναν για λίγες όμως φορές.

Όταν τα τουρκικά μαχητικά ξεκίνησαν τις προκλητικές ενέργειες, τα Ελληνικά ραντάρ είχαν «πιάσει» τις προθέσεις των Τούρκων και είχαν θέσει σε ετοιμότητα των 2’ ιπταμένους από τις Σμηναρχίες μάχης σε Σκύρο και Καστέλλι. Έξι συνολικά μαχητικά της χώρας μας βρέθηκαν στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ την επίμαχη στιγμή που το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρωθυπουργό από την Ρω προς το αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου υπήρχε παραβίαση του FIR στην περιοχή.

SHARE