Το θέμα “Ιταλία” σε δείπνο Κόντε, Τρία, Γιούνκερ, Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί – Επιμένει “όχι” ο Σαλβίνι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δείπνησε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από τον ιταλό υπουργό οικονομικών Τζοβάνι Τρία.

Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί.

«Επαναλάβαμε ότι είμαστε ανοικτοί στον διάλογο, σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού. Πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο αυτό», δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός αμέσως μετά το δείπνο. Τόνισε, δε, ότι «ελπίζει να αποφευχθεί η διαδικασία επιβολής κυρώσεων».

«Δεν μιλήσαμε για τα συνολικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Φυσικά δεν υπαναχώρησα σε ότι αφορά τις καθοριστικές μεταρρυθμίσεις μας», πρόσθεσε ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος δήλωσε ικανοποιημένος από την συνάντηση.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν κινδυνεύει να βιώσει την κρίση της Ελλάδας, διότι «η Ιταλία διαθέτει οικονομικούς δείκτες τόσο σταθερούς, που δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι «δεν ήταν συνάντηση που οδήγησε σε λύση, αλλά το βήμα προόδου έγκειται στο ότι υπογραμμίσθηκε και πάλι η διάθεση για διάλογο».

Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέλος, έκαναν γνωστό ότι «οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, για να έρθουν πιο κοντά οι θέσεις των δυο πλευρών».

Αξίζει να σημειωθεί όμως, ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Μ.Σαλβίνι σε συνένευξή του στη La Repubblica, δήλωσε  ότι «θα ρίξει την κυβέρνηση αν αλλάξει ο στόχος για το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας μετά τη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν”.

SHARE