Το Κατάρ στηρίζει τη λίρα – Κάτω από τις 6 λίρες η ισοτιμία με το δολάριο

Χαμηλότερα από τις 6 λίρες κινείται η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου, μετά την τονωτική «ένεση» από την πλευρά του Κατάρ, που δεσμεύτηκε για επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, αντισταθμίζοντας έτσι εν μέρει το γεγονός ότι ότι οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να άρουν τους δασμούς στον χάλυβα της Τουρκίας ακόμα και αν η Άγκυρα απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, μεταδίδει το Reuters.

Η προσπάθεια ανάκαμψης της λίρας έρχεται και στον απόηχο των κινήσεων της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για στήριξη του νομίσματος. Το τουρκικό νόμισμα, που από την αρχή του έτους καταγράφει απώλειες 36% έναντι του δολαρίου, κινείται στις 5,98 λίρες/δολάριο.

ΔΝΤ: Καμία ένδειξη ότι η Τουρκία θα ζητήσει στήριξη

Η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί να εφαρμόσει ορθές οικονομικές πολιτικές για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και να μειωθούν οι ανισορροπίες σε μια συγκυρία αναταραχής στις αγορές, επισήμανε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αρνούμενος πάντως πως ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον έχει ενδείξεις ότι η Άγκυρα ετοιμάζεται να του ζητήσει στήριξη, εν μέσω της συνεχιζόμενης διένεξης της τουρκικής με την αμερικανική κυβέρνηση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η συνέχιση της κράτησης ενός αμερικανού ευαγγελικού πάστορα.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ωστόσο πως ο θεσμός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία.

Η πτώση της τουρκικής λίρας έχει προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές.

Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι η χώρα του είναι στόχος οικονομικού πολέμου και έχει προτρέψει επανειλημμένα τους πολίτες της χώρας του να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να ενισχύσουν το εθνικό νόμισμα.

Αναλυτές θεωρούν πως η Άγκυρα θα χρειαστεί τη βοήθεια του ΔΝΤ για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Όμως «δεν έχουμε λάβει καμιά ένδειξη από τις τουρκικές αρχές ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αιτηθούν οικονομική βοήθεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.

SHARE