Το εμπόριο φέρνει απέναντι τους …G6 με τον Τραμπ στον Καναδά

 

Απίθανη θεωρείται η έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από τους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών που συνεδριάζουν Παρασκευή και Σάββατο στον Καναδά λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ τους, κυρίως στα θέματα που αφορούν το εμπόριο.

Πολλοί αξιωματούχοι που βρίσκονται στο Λα Μαλμπέ είπαν ότι είναι σχεδόν αδύνατον να συμφωνηθεί ένα τελικό κείμενο μεταξύ των ηγετών του Καναδά, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιαπωνίας και της Ιταλίας.

Λόγω των διαφωνιών των υπόλοιπων έξι χωρών με τις ΗΠΑ το πιθανότερο είναι ο Καναδάς, η χώρα που φιλοξενεί φέτος τη G7, να παρουσιάσει ένα απλό κείμενο στο οποίο θα δίνεται μια σύνοψη της συνόδου και θα περιγράφονται τα θέματα στα οποία συμφωνούν οι έξι χώρες, όπως το εμπόριο και το κλίμα, ανέφερε  Γάλλος διπλωμάτης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στο Λα Μαλμπέ γύρω στις 13.00 (τοπική ώρα) και ζήτησε αμέσως να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον οποίο είχαν μια “πολύ εγκάρδια” συζήτηση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Κορέας και του εμπορίου.

Νωρίτερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ πρότεινε, στο περιθώριο της συνόδου, τη συγκρότηση ενός μηχανισμού, μέσω του οποίου θα εξεταστούν όλες οι τρέχουσες εμπορικές διαφορές με τις ΗΠΑ, με απώτερο στόχο την αποφυγή μελλοντικών διενέξεων.

Ενδεικτικής της έντασης που αναμένεται να επικρατήσει κατά τη διάρκεια των εργασιών, είναι η πρότερη παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «δεν υπολογίζει» την παγκόσμια τάξη.

Στο επίκεντρο των σημερινών και αυριανών επαφών θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα -από τους αμερικανικούς δασμούς έως την ιρανική συμφωνία – τα οποία έχουν ως κοινό στοιχείο την ετερόκλιτη στάση της Ουάσιγκτον.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι ότι βλέπω πως η παγκόσμια τάξη αποτελεί αντικείμενο περιφρόνησης -όχι από τους συνήθεις υπόπτους- αλλά από τον βασικό αρχιτέκτονα και εγγυητή της, τις ΗΠΑ» τόνισε, μεταξύ άλλων ο Τουσκ.

 

SHARE