To ΔΝΤ «νίπτει τας χείρας του» για τις συντάξεις – Παρέπεμψε τον Ευ. Τσακαλώτο στους ευρωπαίους δανειστές

Το ΔΝΤ υπαναχωρεί από τη σκληρή του στάση για τις συντάξεις, παραπέμποντας το ζήτημα της ακύρωσης των περικοπών στους Ευρωπαίους όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την Christine Lagarde και τον Poul Thomsen στο Μπαλί.

Σύμφωνα με την  το υπουργείο Οικονομικών τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για το θέμα των συντάξεων άκουσαν με «ενδιαφέρον» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο Κριστίν Λαγκάρντ και Πολ Τόμσεν, στις σημερινές συναντήσεις που έγιναν στο Μπαλί στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Αυτά αφορούσαν τόσο στο ότι η μείωση των συντάξεων δεν αποτελεί διαρθρωτικό μέτρο όσο και για το ότι υπάρχει πλέον ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί η πλειονότητα των αντιμέτρων σε βάθος τετραετίας.

Κατά την ανακοίνωση του υπουργείου επισήμαναν ότι το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων και τέλος, ότι ο δημοσιονομικός χώρος πρέπει να ξοδευτεί προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι οι περικοπές στις συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν, ωστόσο σε κάθε περίπτωση την τελική απόφαση θα τη λάβει όπως όλα δείχνουν το Βερολίνο.

Για το ζήτημα των συντάξεων, το ΔΝΤ θα πρέπει τις πρώτες εβδομάδες του 2019 να ολοκληρώσει έκθεση για την Ελλάδα. Αν στην έκθεση αυτή υπάρχουν αρνητικές αναφορές για το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων τότε αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ειδικά στις αγορές. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να αποκομίσει συναίνεση στις κινήσεις που επιδιώκει, καθώς ακόμα και μια σιωπηρή συμφωνία (δηλαδή μία απουσία αναφοράς για το ζήτημα), είναι αρκετή.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη. Στην τελευταία έκθεση του Ταμείου δόθηκαν βελτιωμένες προβλέψεις όσον αφορά στους στόχους του πλεονάσματος.

Ο κ. Τσακαλώτος σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει πριν αναχωρήσει για την Ασία εκτός από το θέμα των συντάξεων έθεσε στους κ.κ. Λαγκάρντ και Τόμσεν και την αποπληρωμή μέρους (περί τα 4,5 δισ. ευρώ) του «ακριβού» δανείου του ΔΝΤ.