To μοντέλο “Μέρκελ-Σόιμπλε” ή θα αλλάξει ή θα φύγει! Τεράστιες πιέσεις για αλλαγή πολιτικής

 

vasilis_valamvanos ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ BERTELSMANN και το μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση Πέτερ Μπόφινγκερ, έρχονται να επιβεβαιώσουν κατά 100% τις απόψεις  σχετικά με το πως η Γερμανία «πατά» το Νότο, προς ίδιο συμφέρον.

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΦΕΛΗ ΑΝΤΛΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ  από το κοινό νόμισμα, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ιδρυμα Bertelsmann και στην οποία μάλιστα επισημαίνεται ότι αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει ακόμη και εάν το Βερολίνο υποχρεωθεί να διαγράψει μέρος των αξιώσεών του από τα διάφορα πακέτα στήριξης.

«Το ευρώ προσφέρει στη Γερμανία ως επί το πλείστον πλεονεκτήματα. Σε αντίθεση προς τις απόψεις των ευρωσκεπτικιστών, η Γερμανία αντλεί τεράστια οφέλη από το κοινό νόμισμα» αναφέρεται στην έρευνα και διευκρινίζεται ότι εάν η Γερμανία εγκατέλειπε σήμερα την Ευρωζώνη, το ΑΕΠ της θα μειωνόταν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα κάθε χρόνο, με συνέπεια την αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 200.000 άτομα.

Εάν όμως παραμείνει η χώρα στην ζώνη του κοινού νομίσματος, στο διάστημα μεταξύ 2013 και 2025 θα προκύψει κέρδος ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ, από τα οποία θα ωφεληθούν και οι πολίτες, υπογραμμίζεται στην μελέτη.

Οι συντελεστές της έρευνας υποστηρίζουν ακόμη ότι, εάν η Γερμανία εγκατέλειπε το ευρώ, θα ακολουθούσε κατάρρευση της ευρωζώνης και παγκόσμια οικονομική κρίση.

ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΤΑΧΘΗΚΕ  το μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση Πέτερ Μπόφινγκερ, εκτιμώντας ότι, λόγω της ασταθούς κατάστασης στην Ευρωζώνη, θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων χρεών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία, ο Μπόφινγκερ τόνισε ότι είναι απαραίτητο «να μην υπάρξουν άλλα προγράμματα λιτότητας».

Ο γερμανός οικονομολόγος υποστήριξε, εξάλλου, ότι η συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη θα ήταν η πιο ακριβή λύση για τη Γερμανία και συμφώνησε με τον Επίτροπο για την Απασχόληση Λάζλο Άντορ, ο οποίος κατηγόρησε το Βερολίνο για μισθολογικό «ντάμπινγκ».

«Εάν η Γερμανία αποτελεί μέρος του προβλήματος, θα πρέπει επίσης να αποτελέσει και μέρος της λύσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πέτερ Μπόφινγκερ, εξηγώντας πως, εάν η μισθολογική προσαρμογή ζητείται μόνο από τις αποκαλούμενες προβληματικές χώρες και μειώνονται μαζικά οι μισθοί, προκαλείται αποπληθωρισμός και η οικονομία μπαίνει σε πορεία ύφεσης. «Αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, εφόσον περίπου το 40% των εξαγωγών μας είναι εξαγωγές προς χώρες της Ευρωζώνης».

Η ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ :

Η Γερμανία:  Μάζεψε και συνεχίζει να μαζεύει όλες τις αποταμιεύσεις του Νότου, για να τις… φυλάει από το πιθανό κούρεμα. Τα ομόλογά της είναι η μόνη εγγύηση. Συμπέρασμα: Χρηματοδοτεί πάμφθηνα την οικονομία της και τις δίνει ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους, ώστε να ανταγωνίζεται τους Αμερικανούς και τους Κινέζους.

    Ως «δημιουργός» του ευρώ, που το βάσισε (χωρίς οι εταίροι της να κάνουν κιχ όταν έπρεπε και μπορούσαν) στο ΑΕΠ και στο εμπορικό ισοζύγιο, απολαμβάνει τώρα τα οφέλη του. Είδατε καμία χώρα στην ευρωζώνη, πλην Γερμανίας και ολίγον των Βορείων συμμάχων της, να επιτυγχάνει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ; Όχι. Είδατε καμία χώρα, πλην Γερμανίας να βελτιώνει το εμπορικό της ισοζύγιο και κυρίως το κομμάτι του που έχει σχέση με τη Γερμανία; Όχι. Το ευρώ, είναι ΔΟΜΗΜΕΝΟ και ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, παράγοντας κέρδη στο Βορρά και ζημιές στο Νότο. Ουδέποτε και ουδείς, πέρα από διαδηλώσεις και δηλώσεις πολιτικών, έθεσε στη Γερμανία το θέμα ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ από τη λειτουργία του ευρώ. Μέρος δηλαδή του πλεονάσματος που προέρχεται στη «μαμά» από τα «παιδιά», να επιστρέφει στα «παιδιά» για να ζήσουν!

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας, η χώρα κατέγραφε εμπορικά πλεονάσματα της τάξης των 55 δισ. ευρώ ετησίως πριν το ευρώ. Το πλεόνασμα του γερμανικού εμπορικού ισοζυγίου προϊόντων υπερτριπλασιάσθηκε και κυμαίνεται μεταξύ 150 και 200 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2011! ΜΑΓΙΚΟ;»….

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ θα έχουν στους επόμενους μήνες μια μεγάλη ευκαιρία: Στις απαιτήσεις των πλουσίων Βορείων, μπορούν να αντιπαραθέσουν ότι τα κέρδη του ευρώ  κατανέμονται ανισομερώς.

Δεν γίνεται οι γερμανικές επιχειρήσεις να απολαμβάνουν επιτόκια μόλις 0,5%, και οι επιχειρήσεις του Νότου να πληρώνουν το χρήμα από  6% ως 10%! Ο,τι και να κάνουν, όση λιτότητα και αν επιβάλουν, δεν θα καλύψουν το κενό ανταγωνιστικότητας που διαμορφώνει η τεράστια διαφορά επιτοκίων.

Αν λοιπόν οι Βόρειοι θέλουν πραγματικά την ευρωζώνη είναι υποχρεωμένοι να μοιράσουν τμήμα των υπερκερδών τους. Με πιστώσεις, με ειδικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με άμεσες επενδύσεις. Κακά τα ψέματα, το σημερινό μοντέλο Μέρκελ – Σόιμπλε δεν είναι πολιτικά  υπερασπίσιμο στον ευρωπαϊκό Νότο. Το ευρωπαϊκό όραμα έχει ξεφτίσει και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να φτωχαίνει διαρκώς για να κερδίζουν μόνο οι Γερμανοί.

 

Βασίλης Βαλαμβάνος, [email protected]

SHARE