Τίτλοι τέλους και επίσημα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης – Aμετάβλητα τα επιτόκια – Ντράγκι: Η ΕΚΤ διατηρεί την υποστηρικτική πολιτική της

Αλλαγή σελίδας για τη νομισματική πολιτική στην Ευρωζώνη σηματοδοτεί η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να τερματίσει το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) τον Δεκέμβριο, όπως επιβεβαίωσε στη σημερινή του ομιλία ο Μάριο Ντράγκι.

H στήριξη στην Ευρωζώνη θα συνεχιστεί και μετά τον τερματισμό του QE, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού, , δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου.

«Οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2018.
Τα στοιχεία από την οικονομία της Ευρωζώνης ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο, καθώς γεωπολιτικές εντάσεις, εμπορικές αναταράξεις και άλλοι παράγοντες επέδρασαν βραχυπρόθεσμα.
Ακόμη απαιτείται στήριξη από έκτακτα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.
Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι, η ανάπτυξη του 2018 θα διαμορφωθεί στο 1,9%, από 2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση και στο 1,7% το 2019.

Τερματισμός και επίσημα του QE 

Την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το Δεκέμβριο ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ενισχύει το guidance για την επανεπένδυση των κεφαλαίων από ομόλογα που ωριμάζουν, σε νέους τίτλους χωρών της Ε.Ε.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει το σύνολο των πληρωμών κεφαλαίου από ομόλογα που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP και ωριμάζουν, για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την έναρξη του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και, ως έναν βαθμό, ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής.

Σταθερά τα επιτόκια

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

SHARE