Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων

Στα διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενείται η είδηση της σημερινής τελετής για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για την επίλυση του Σκοπιανού.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία», η οποία δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη που διήρκησε 27 χρόνια. Μάλιστα, χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ το 2017.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρακτορείο Reuters, το οποίο αφού αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού.

Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο και η γερμανική FAZ, η οποία τονίζει ότι η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Η υπογραφή της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ στις Πρέσπες – Τα λόγια φιλίας για αλλαγή σελίδας με τις “ευλογίες” ΕΕ, ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και σημειώνει ότι δίνει μια λύση, σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν επί δεκαετίες.

“Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία” είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (tagesschau.de), που αναφέρει ότι διευθετείται μία διένεξη δεκαετιών για το όνομα “Μακεδονία”. Σημειώνει πάντως ότι “είναι άδηλο ακόμη αν η συμφωνία θα περάσει τα εμπόδια της κοινοβουλευτικής έγκρισης και του δημοψηφίσματος. Και στις δύο χώρες εκφράζονται σημαντικές επιφυλάξεις για τη συμφωνία. Στην Ελλάδα η συντηρητική αντιπολίτευση την απορρίπτει. Πάντως η πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του Τσίπρα απερρίφθη το Σάββατο με καθαρή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο”.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard σημειώνει ότι “σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, ήδη τη Δευτέρα η κυβέρνηση της “Μακεδονίας” θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για την επικύρωση της συμφωνίας. Πρέπει να εγκριθεί με απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, δεν θα είναι πρόβλημα. Στη συνέχεια η Αθήνα θα αποστείλει προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ επιστολές, με τις οποίες (γνωστοποιεί ότι) δεν θα αντιτίθεται πλέον στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την προσχώρηση στην ΕΕ”.

“Η πΓΔΜ συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της βάζοντας τέλος στη μακροχρόνια διένεξη με την Ελλάδα” είναι ο τίτλος του βρετανικού Guardian για την τελετή υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας -πΓΔΜ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ στις Πρέσπες. Στο άρθρο επισημαίνεται ότι “έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, μία από τις πλέον δυσεπίλυτες διαμάχες τερματίζεται στις όχθες μιας λίμνης, καθώς η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια συμφωνία που επίσημα προοιωνίζει μια νέα εποχή ειρήνης”.

Η εφημερίδα Independent αναφέρει σε άρθρο της ότι “η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία αλλαγής του ονόματος έπειτα από μια διένεξη δεκαετιών”.

“Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία για τον τερματισμό της διένεξης για το όνομα” είναι ο τίτλος της βρετανικής Telegraph. Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι με την υπογραφή της συμφωνίας “τερματίζεται μια διένεξη που δηλητηρίαζε τις σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων από το 1991”.

Στην ανταπόκρισή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων- dpa αναφέρει: “Η Ελλάδα και η πΓΔΜ υπέγραψαν μια ιστορική συμφωνία ώστε να τερματιστεί η διαμάχη τους για το όνομα της πΓΔΜ, ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να προσεγγίσει την πιθανότητα ένταξης στην ΕΕ…”.

Την ίδια ώρα, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι περίπου 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Μοναστήρι (Μπίτολα), στη νοτιοδυτική πΓΔΜ έπειτα από κάλεσμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. “Η πΓΔΜ επλήγη σήμερα από έναν κυκλώνα και αυτός ο κυκλώνας έχει όνομα- Ζόραν Ζάεφ”, δήλωσε ο επικεφαλής του VMRO-DPMNE Χριστιάν Μικόσκι.

“Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της πΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ… Μια απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ένταξη της πΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ”, γράφει το France 24.

H Hurriyet Daily News, αναμεταδίδοντας τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, γράφει: “η Ελλάδα και η πΓΔΜ αψήφησαν τις διαμαρτυρίες και έβαλαν στην άκρη μια διένεξη δεκαετιών, καθώς συμφώνησαν για το νέο όνομα του βαλκανικού κράτους, ενδεχομένως ανοίγοντας τον δρόμο για την ένταξη των Σκοπίων στους κόλπους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”.

SHARE