Τι λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης για την κρίση στην Ιταλία – Δηλώσεις στο Bloomberg

 

Τα πράγματα δεν έχουν προοδεύσει και δεν έχουν βελτιωθεί από την ελληνική περίπτωση δυο χρόνια πριν, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τηλεόραση του Bloomberg, αναφερόμενος στην ιταλική κρίση.

Η αλήθεια είναι ότι η κρίση προοδεύει και πηγαίνει σε επίπεδα συναγερμού, ωστόσο τα ορατά της σημάδια πέρασαν κάτω από τα ραντάρ παρατηρητών όπως το Bloomberg, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας.

Η ιστορία της ευρωζώνης, όπως είπε, είναι μια ιστορία διάλυσης και θρυμματισμού.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Ιταλού Κεντρικού τραπεζίτη, Ιγνάσιο Βίσκο ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι να χάσει το αναντικατάστατο asset της διεθνούς εμπιστοσύνης, ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησε λέγοντας ότι όντως έχει απολέσει τη διεθνή εμπιστοσύνη, καθώς το πολιτικό μετριοπαθές κέντρο στην Ιταλία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης έχει τεθεί στην άκρη και όχι μόνο λόγω του μεταναστευτικού.

Όπως ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, η Ιταλία είναι μια χώρα που θα πρέπει να τα πηγαίνει πολύ καλά, έχει θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, είναι μεγάλη εξαγωγέας και η κυβέρνηση πετυχαίνει εδώ και χρόνια πρωτογενές πλεόνασμα. Κι όμως για 20 χρόνια έχουμε μια Ιταλία σε απόλυτη στασιμότητα. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ συρρικνώνεται, για πρώτη φορά κάτω από αυτό της Ισπανίας γιατί η Ιταλική οικονομία δεν μπορεί να παραμείνει σε βιώσιμα επίπεδα κάτω από τη νομισματική ένωση. Ο λαός της Ιταλίας έχει ψηφίσει κατά τεχνοκρατών και λιτότητας και των πολιτικών της και τι κάνουν τώρα; Πάνε να βάλουν έναν πρωθυπουργό από το ΔΝΤ που θα κάνει ακριβώς τα ίδια και η χώρα έχει μείζον θέμα δημοκρατικής νομιμότητας..

Το πρόβλημα της μεγαλύτερης ενοποίησης στην ΕΕ δεν έχει να κάνει με τις Βρυξέλλες, αλλά με την νομισματική ένωση. Δεν έχει τα εργαλεία να εξομαλύνει τις διαφορές μεταξύ οικονομιών όπως της Γερμανίας και της Ιταλίας, άρα το μόνιμο αποτέλεσμα είναι μια μόνιμη ύφεση και οικονομική στασιμότητα για πάντα. Και μετά έρχεται και η πολιτική κρίση.

Η Ιταλία ταλαιπωρούνταν πάντα από σκάνδαλα και προβλήματα, αλλά από τη δεκαετία του ’80 ως τη δεκαετία του ’90 αναπτυσσόταν. Δεν ήταν σε μόνιμη στασιμότητα όπως τώρα και γι’ αυτό ευθύνεται η ευρωζώνη.

Οταν είσαι σε ένα οικοδόμημα που φλέγεται και δεν υπάρχει έξοδο η λύση είναι να σβήσεις τη φωτιά. Οι Ιταλοί πρέπει να πάνε στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο και να συνασπισθούν με τον Μακρόν και όλους εκείνους που ζητούν μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη..

Δεν προτείνω την έξοδο κανενός από την Ευρωζώνη, είμαι κατά του grexit, του italexit κλπ, αλλά αν το Βερολίνο επιμείνει ότι τα πράγματα πρέπει να παραμείνουν ως έχουν τότε θα πρέπει να υπάρξει ένα plan Β, σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Είμαι ευρωπαϊστής το μόνο που λέω είναι ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να παραμείνει η Ελλάδα με βιώσιμο τρόπο στην ευρωζώνη. Η διαφορά μου από τον κ. Ντι Μάιο και τον κ. Σαλβίνι είναι ότι θέλουν βγει η χώρα από την Ευρώπη, ενώ εγώ υποστηρίζω την παραμονή στην ΕΕ.

Το να πάμε σε ένα διεθνές νόμισμα με βρίσκει σύμφωνο για αυτό και δεν ήθελα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Η παραμονή στο ευρώ με κάθε κόστος ακόμα και με μόνιμη στασιμότητα είναι τελείως λάθος.

Η Ιταλία έχει πληγεί από αθρόα εκροή κεφαλαίων μέσα στην ευρωζώνη. Όπως είναι σήμερα δεν είναι βιώσιμη, στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Αναφερόμενος στην κίνηση Ματαρέλα να απορρίψει τον Πάολο Σαβένα για ΥΠΟΙΚ και να ανάψει ουσιαστικά το πράσινο φως για εκλογές ανέφερε πως είχε άλλες καλύτερες εναλλακτικές. Θα μπορούσε να αφήσει στην κυβέρνηση να σχηματιστεί και να τεθεί ενώπιον του λαού ώστε να εκτεθεί με όλες τις ατέλειές της ή να αρνηθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όχι όπως τώρα όμως με τον ευρωσκεπτικιστή Σαβένα, αλλά βάζοντας μπροστά το μεταναστευτικό θέμα, με αιχμή τις δηλώσεις Σαλβίνι για εκδίωξη 500.000 μεταναστών από την Ιταλία με όρους που δεν θα ήταν ποτέ δεκτοί από οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος.

Τώρα ο πρόεδρος της ιταλικής Δημοκρατίας εξωθεί τη χώρα σε εκλογές που μοιάζουν περισσότερο με δημοψήφισμα για παραμονή στην ευρωζώνη κι αυτό ήταν λάθος.

SHARE