Τι απαντά στον Ζάεφ η ρώσικη πρεσβεία για τους Έλληνες επιχειρηματίες

 

Στη «βόμβα» που έριξε ο Ζόραν Ζάεφ, για Ελληνες επιχειρηματίες- φίλα προσκείμενους στη Μόσχα- που υποκινούν βίαιες ενέργειες στην ΠΓΔΜ, απάντησε η ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια. Σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για εικασίες που έχουν στόχο να καλλιεργηθεί ρωσοφοβία, ενώ ζητά να γίνει έρευνα για τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της χώρας.

Μιλώντας στο BuzzFeed News, ο Ζάεφ είπε ότι η κυβέρνησή του έχει λάβει πολλαπλές αναφορές πως «Ελληνες επιχειρηματίες» οι οποίοι «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να κατονομάσει αυτούς τους επιχειρηματίες.

«Πιστεύουμε ότι τέτοιες δηλώσεις είναι εικασίες, όπως και οι πρόσφατοι ισχυρισμοί της υπουργού Αμυνας Ραντμίλα Σεκερίνσκα, με στόχο την εξάπλωση της ρωσοφοβίας, η οποία είναι ολοένα περισσότερο αποδεκτή από τους Δυτικούς εταίρους της “Μακεδονίας” ως εργαλείο για την επίτευξη των δικών τους εσωτερικών και εξωτερικών πολιτικών στόχων. Σε αυτό το πλαίσιο, αμφισβητείται η ειλικρίνεια των προσπαθειών της κυβέρνησης της “Μακεδονίας” για τη δημιουργία φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία», επισημαίνει η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια.

«Αναμένουμε ότι η “μακεδονική” πλευρά, στο πλαίσιο της νομοθεσίας της χώρας και της διεθνούς πρακτικής, θα κάνει λεπτομερή και αντικειμενική έρευνα για τις καταγγελίες που ανέφεραν τα στελέχη της κυβέρνησής της και θα την παρουσιάσει δημόσια, όπως και η ρωσική πλευρά, με πραγματικά γεγονότα», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Μάλιστα, η ρωσική πρεσβεία κάνει λόγο για αντιπαραγωγικές και ανεύθυνες προσπάθειες εκφοβισμού των πολιτών με μία φανταστική ρωσική απειλή.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΑΕΦ

«Βόμβες» εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με την επιστροφή του από το ΝΑΤΟ, στοχοποιώντας Έλληνες επιχειρηματίες.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σε συνέντευξή του στο BuzzFeed News ότι η κυβέρνησή του έλαβε πολλαπλές αναφορές ότι «Έλληνες επιχειρηματίες» που «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις» κατέβαλαν σε πολίτες της ΠΓΔΜ ποσά από 13.000 δολάρια έως 21.000 δολάρια για να «διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του κρίσιμου δημοψηφίσματος αργότερα φέτος, το οποίο θα καθορίσει εάν η χώρα θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζάεφ έκανε τις δηλώσεις αυτές έχοντας μόλις επιστρέψει από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Ζάεφ δήλωσε ότι σε ιδιωτικές συζητήσεις ζήτησε βοήθεια με το δημοψήφισμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι ζήτησε από τον Ντόναλντ Τραμπ κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ «να βοηθήσει τη χώρα μας να διεξαγάγει ένα επιτυχές δημοψήφισμα, τους πολίτες μας να έχουν το δημοκρατικό δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να αποφασίσουν για το μέλλον προς το οποίο θα κινηθούμε». Είπε επίσης ότι θα ήθελε να υποδεχθεί τον Ντ.Τραμπ στην ΠΓΔΜ για την προεκλογική εκστρατεία για το δημοψήφισμα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες -ακόμη- είναι το μεγάλο υπόδειγμα δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας του λόγου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι το σημαντικό», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. «Είναι τεράστιο και καλό παράδειγμα για εμάς».

Ο Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος είναι πίσω από τις πληρωμές αυτές, επικαλούμενος μια εν εξελίξει έρευνα καθώς και τις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές αφού έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις βίαιες διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

«Οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, (δεν) κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζάεφ. «Ένα μέρος αυτών συνδέονται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος …ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς… Είναι προφανέστατο». Η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του BuzzFeed News για κάποιο σχόλιο.

«Λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουμε ανάρμοστες δραστηριότητες που θα σημειωθούν εδώ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι πιστεύει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ουσιαστικής σημασίας για την ασφάλεια στην χώρα του.

«Η ενταξιακή διαδικασία σημαίνει τελικά ότι θα είμαστε μία χώρα που θα υποστηρίζεται από όλους στον κόσμο», είπε.

SHARE