Ταϊλάνδη: Ο 14χρονος Αμπντούλ καταλύτης στη δραματική διάσωση

Eνας 14χρονος από τη Μιανμάρ φέρεται να ήταν το αγόρι από την ομάδα των 12 παιδιών που έπαιξε ρόλο κλειδί για την επιτυχή διάσωση του ίδιου και των 11 συμπαιχτών του από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Όπως περιγράφουν διασώστες ο Αντούλ Σαμ-ον ήταν αυτός που επειδή γνώριζε Αγγλικά μπορούσε να συννενοηθεί εκ μέρους των 11 φίλων του και του 25χρονου προπονητή τους με τους διασώστες από όλες τις χώρες.

Ο Αντούλ είναι το αγόρι με τη σημαία της Αγγλίας που φαίνεται και στο πρώτο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσα από το σπήλαιο. Εκεί ακούγεται να ρωτά τους διασώστες «τι ημέρα έχουμε;» αλλά και να τους ενημερώνει ότι όλα τα παιδιά πεινάνε.

«Το πρώτο πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάω για τον Αντούλ είναι οι καλοί του τρόποι. Χαιρετάει ολους όσους συναντά στο δρόμο» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο διευθυντής του σχολείου του.

Το εντυπωσιακό με την περίπτωση του 14χρονου είναι ότι προέρχεται από μια χώρα στην οποία μόλις το 1/3 γνωρίζει Αγγλικά.

Εκτός από αγγλικά ο Αντούλ γνωρίζει ταϊλανδέζικα, βιρμανέζικα και κινέζικα. Ο 14χρονος ζει μόνος του στην Ταϊλάνδη όπου τον έστειλε η οικογένειά του προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη εκπαίδευση.

Ο Αμπντούλ είναι ένας εκ των 400.000 ανθρώπων που είναι καταχωρημένοι ως ανιθαγενείς στην Ταϊλάνδη, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών – αν και κάποιες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3,5 εκατομμύρια εκτοπισμένους.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι ανιθαγενείς στην Ταϊλάνδη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κατοχύρωση των βασικών τους δικαιωμάτων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Χάνα Μακ Ντόναλντ στο Γαλλικό πρακτορείο.

Ενδεικτικά, ο Αμπντούλ δεν έχει διαβατήριο, ταυτότητα ή πιστοποιητικό γέννησης. Επομένως δεν μπορεί ούτε να παντρευτεί, ούτε να αποκτήσει τραπεζικό λογαριασμό, να εργαστεί ή να ψηφίσει.

Η Ταϊλάνδη έχει υποσχεθεί να καταγράψει όλους τους ανιθαγενείς μέχρι το 2024, αλλά μέχρι τότε άτομα σαν τον Αμπντούλ παραμένουν «κολλημένα στο νομικό αυτό κενό».

Όλα αυτά, πάντως, δεν τον εμποδίζουν, εκτός από καλός ποδοσφαιριστής, να παίζει κιθάρα και πιάνο αλλά να είναι και ένας καλός μαθητής. «Είναι διαμάντι» λένε χαρακτηριστικά οι καθηγητές του.

SHARE