Τα προεκλογικά “δώρα” της κυβέρνησης και η κατάσταση των τραπεζών προβληματίζουν τις αγορές

Η «βροχή» προεκλογικών δώρων για προσλήψεις, αναδρομικά, φοροελαφρύνσεις, αντιμετωπίζονται με έντονη επιφυλακτικότητα από τις αγορές και μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον εμπόδιο στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ:

—-«Οι πολύ γενναιόδωρες δημοσιονομικές πολιτικές στις οποίες φαίνεται πλέον να στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να λάβει ώθηση ενόψει εκλογών, αποτελούν πηγή αβεβαιότητας», επισημαίνει ο Τζιανλούκα Ζίγκλιο, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος στην Continuum Economics.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Continuum Economics, η συμμόρφωση με  τις δεσμεύσεις μαζί με τις ανησυχίες γύρω από τις ελληνικές τράπεζες είναι οι δύο μεγαλύτεροι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την Ελλάδα.

«Ωστόσο, είναι σημαντικό αυτές οι παροχές να μη θέσουν σε κίνδυνο τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις δεσμεύσεις που έχει λάβει για την καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα του ESM καθώς αυτό θα “χτυπήσει” και την εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα. Η Ελλάδα είναι μόνο στην αρχή μιας πολύ μακράς διαδικασίας θεραπείας, και δεν είναι το συμφέρον της χώρας να τεθεί αυτό σε κίνδυνο τη στιγμή μάλιστα που η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξαρτάται από την τήρηση των συμφωνηθέντων».

—-«H προεκλογική εκστρατεία του Αλέξη Τσίπρα και η πληθώρα υποσχέσεων θα ξεκινούσαν έτσι και αλλιώς κάποια στιγμή», σημειώνει  η οικονομολόγος της Wood & Co. Ραφαέλα Τενκόνι. «Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι ήδη ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στην ελληνική πολιτική  και γι’ αυτό τα ελληνικά ομόλογα έχουν τόσο άσχημη πορεία το τελευταίο διάστημα».

—Οι δανειστές δεν αναμένεται να δουν με θετική ματιά τις νέες προεκλογικές δεσμεύσεις Τσίπρα, όπως εκτιμά ο Μουτζτάμπα Ραχμάν, επικεφαλής αναλυτής ευρωπαϊκών θεμάτων στη Eurasia Group. «Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκάθαρα προετοιμάζεται για τις εκλογές, ωστόσο αυτές οι νέες δεσμεύσεις θα ληφθούν αρνητικά από τους πιστωτές της Ελλάδας. Θέτει πλέον το σημαντικό ερώτημα στο Βερολίνο, αλλά και αλλού, εάν τελικά οι παράμετροι του μεταμνημονιακού πλαισίου μπορούν να διατηρηθούν και αν τελικά θα μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της».

 

 

SHARE