Τα μάτια των αγορών στις εκλογές στην Ιταλία – Το χρέος στο 132% του ΑΕΠ – Αγωνία σε Βρυξέλλες-Αθήνα για τα ομόλογα – Τα σενάρια για κυβέρνηση

 

Εκλογές σήμερα στην Ιταλία, κρίσιμες για την ίδια, αλλά και για την Ευρώπη. Από τα 46 περίπου εκατομμύρια των ψηφοφόρων θα εκλεγούν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Ιταλών. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 23.00.

 

Το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή στην Ιταλία έχει άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον.  Οι αγορές, θα εκτιμήσουν το αποτέλεσμα με τις συνέπειες που αυτό θα έχει στο τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιταλίας (132% του ΑΕΠ, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη μετά το ελληνικό), άρα, αυτή η εκτίμηση θα συμπαρασύρει και τα ελληνικά ομόλογα, όπως και γενικότερα τα ομόλογα του ευρωπαικού Νότου. Τυχόν μεγάλη αύξηση των spreads αλλά και των ασφάλιστρων κινδύνου, βάζει νάρκες στη δύσκολη προσπάθεια της Ελλάδας για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο.

Το πρώτο που “εύχονται” στην Κομισιόν, είναι να συγκροτηθεί το συντομότερο η νέα κυβέρνηση, ώστε να μην “παίξουν” οι αγορές το σενάριο της αβεβαιότητας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια εκλογες

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στη δεξιά συμμαχία των Μπερλουσκόνι – Forza Italia  και Σαλβίνι – Λέγκα του Βορρά, το 38% των ψήφων (17% Forza Italia, 13% Λέγκα).

Ακολουθεί με 28% το Κίνημα των 5 Αστέρων που ίδρυσε ο κωμικός ηθοποιός Μπέπε Γκρίλο, του οποίου ηγείται σήμερα ο Λουίτζι ντι Μάιο, ο νεότερος υποψήφιος πρωθυπουργός.

Αμέσως μετά, με 26% η κεντροαριστερή συμμαχία υπό τον πρώην πρωθυπουργό,  Ματέο Ρέντσι.

Την στήριξή του στην κεντροαριστερή συμμαχία εξέφρασε  ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα. «Η ψήφος της 4ης Μαρτίου; Νοιάζομαι για την Ιταλία και την Ευρώπη και επιθυμώ ο Πάολο Τζεντιλόνι και η κεντροαριστερή συμμαχία που τον στηρίζει να βγουν ενισχυμένοι», έγραψε ο Λέττα, μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τη συμφωνία Μπερλουσκόνι -Σαλβίνι, εάν το Forza Italia είναι πρώτο, ο Σίλβιο, ο οποίος δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έπειτα από καταδίκη για φορολογική απάτη, θα προτείνει αυτός τον Πρωθυπουργό: Αυτός θα είναι ο Αντόνιο Ταγιάνι, ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο οποίος, με δήλωσή του, θα αποδεχθεί την πρόταση.

Αποτέλεσμα εικόνας για ιταλια εκλογες

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο Μπερλουσκόνι για την εκτίμηση που έδειξε προς το πρόσωπό μου. Απόψε του είπα ότι είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω την Ιταλία», έγραψε ο Ταγιάνι στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. «Πλέον η απόφαση επαφίεται στους συμπολίτες μας και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Εάν η Λέγκα έλθει πρώτη, τότε ο Ματέο Σαλβίνι θα γίνει πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι εταίρος στη συμμαχία της δεξιάς είναι και το το εθνικιστικό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας υπό τη Τζόρτζα Μελόνι…

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Πέντε είναι τα σενάρια, σύμφωνα με το Politico: νίκη της κεντροδεξιάς, συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, του Φόρτσα Ιταλια και των κεντρώων κομμάτων, συνασπισμός του Ρέντσι με το Κίνημα Πέντε Αστέρων και την ακροαριστερά, και των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα του Βορρά ή την ακροδεξιά.

Βέβαια, τα δύο τελευταία θεωρούνται εξαιρετικά απίθανα, ενώ λίγες πιθανότητες συγκεντρώνει και η συνεργασία του Δημοκρατικού Κόμματος με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Μία ισχυρή πιθανότητα είναι κοινοβούλιο στο οποίο κανείς δεν έχει την πλειοψηφία του 40% για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό, από πολλά κόμματα μεταξύ των οποίων εκείνα του Μπερλουσκόνι και του Ρέντσι. Ομως, τα βασικά κόμματα το είχαν αποκλείσει αυτό προεκλογικά.

Η συμμαχία του Μπερλουσκόνι έχει τις περισσότερες ελπίδες νίκης, αν και συγκέντρωνε μόνο το 35-38% στις δημοσκοπήσεις τον Φεβρουάριο.

Ενα από τα μετεκλογικά σενάρια είναι και η κυβέρνηση «ειδικού σκοπού», για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την υποχρεωτική έγκριση του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού, στην οποία δήλωσε διατεθειμένη να πάρει μέρος και η Αριστερά.

Θεωρητικά, μπορεί να υπάρξει νέα προσφυγή στις κάλπες, αλλά αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, σύμφωνα με το Politico.

SHARE